Exclusiv Virgil Popescu: Nu înțeleg de ce s-a creat această panică. Haideți să fim toți calmi. Avem o ordonanță în vigoare

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu in studio digi24
Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Foto: Captură Digi24

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri seara, la Digi24, că românii trebuie să știe că "au o umbrelă protectoare a Guvernului și a Coaliției" cu ordonanța privind compensarea facturilor la energie. "Avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, Coaliția a aprobat-o, ne-o asumăm, liderii Coaliției au spus foarte clar că tot ce s-a consumat se va plăti, deci  nu se pune absolut nicio problemă. Nu înțeleg de ce s-a creat această panică", a spus ministrul. 

"Să fie de la început foarte clar, avem în vigoare o ordonanță care este promulgată, este lege aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 kilowați și de 68 de bani pentru consumatorul social, pentru consumul de până-n 100 de kilowați. Deci avem acest lucru pe masă, românii nu trebuie să-și facă probleme dacă se încadrează în aceste limite de consum. Și vă spun cu toată certitudinea, pe calculele pe care le avem de la Autoritatea de Reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum. La gaze naturale avem deja o piața reglementată. S-a reglementat în această ordonanță - practic există un preț la care producătorii au obligația să vândă către furnizorii de clienți casnici, acela este de 150 de lei pe megawați. Furnizorul nu poate să-și pună decât un tarif de furnizare, tariful de transport, care este reglementat, acciză, și să vândă mai departe. Iar pentru încălzire, prețul este de 250 de lei pentru CET-uri, care produc și energie electrică și gaze. Iar românii vor plăti 31 de bani pe kilowatt sau 13 lei pe megawatt - consumatorul casnic -, iar firmele care consumă până-n 50.000 de megawați pe an 37 de bani", a explicat Virgil Popescu, la Digi24.

Potrivit ministrului, urmează o iarnă complicată prin prisma războiului din Ucraina și a creșterii prețurilor la gaze, însă oamenii trebuie să știe că au o umbrelă protectoare a Guvernului, a Coaliției, prin ordonanța de compensare a facturilor la energie. 

"Deci avem o ordonanță, nu văd de ce s-a creat atâta panică în piață. Avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, Coaliția a aprobat-o, ne-o asumăm, liderii Coaliției au spus foarte clar că tot ce s-a consumat se va plăti, deci  nu se pune absolut nicio problemă. Vorbim de o optimizare și vorbim de faptul că ne dorim ca toți participanții la această piață de energie să contribuie. Nu e normal ca unii să câștige foarte mulți, iar alții să piardă. De aceea discutăm de optimizarea acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare", a explicat Virgil Popescu, la Digi24.

"ANRE trebuie să gândească piața și trebuie să vedem ce facem cu traderul. El ar trebui să aibă un profit de câteva procente, ori acum el câștigă foarte mult, pentru că a cumpărat când piața era jos și vinde acum când piața e foarte sus. Avem o iarnă complicată, avem războiul din Ucraina, un preț al gazului care crește pe zi ce trece pentru că este jucat politic și geostrategic de Rusia. Eu aș recomanda tuturor calm, pentru că orice alarmare în piață va duce la ridicarea prețurilor, va crea o panică în piață. Haideți să fim toți calmi, oamenii trebuie să știe că au o umbrelă protectoare a Guvernului, a Coaliției cu această ordonanță pe care vrem s-o optimizăm", a mai spus ministrul Energiei. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri