Virgil Popescu: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva”

Data publicării:
Virgil Popescu face declarații.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Foto: gov.ro

Românii nu vor fi afectați de o eventuală reducere a consumului de gaze naturale cu 15%, măsură avută în vedere de Comisia Europeană în cazul unei crize a gazelor în UE, spun premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Consumatorii protejați, categorie în care intră și cei casnici, pot fi asigurați din producția internă.

„Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz și consumăm 11 miliarde și producem 50-53 terawați de energie electrică și consumam 57 de terawați. Deci avem nevoie și de importuri de energie electrică și gaze”, a spus Popescu, la Digi24.

Popescu a explicat că reducerea cu 15% a consumului de gaze, decisă de Uniunea Europeană, se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie.

„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depășim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie.

Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%”, a spus Popescu.

Ministrul a explicat că e vorba despre o reducere voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, și că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.

„Populația, care face parte din categoria clienților protejați, nu trebuie să sufere. Faptul că ar putea fi o eventuală reducere de x procente, maximum 15% dintr-o formulă de calcul, e clar că nu va afecta populația”, a explicat el.

„În momentul de față nu avem de ce să reducem”, a adăugat Popescu.

„Dar asta nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama”, a mai spus ministrul.

„Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”, a spus Popescu.

Și premierul Nicolae Ciucă a spus că reducerea cu 15% a consumului de gaze trebuie privită ca o decizie voluntară şi că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului.

„În ansamblul de măsuri care s-au luat la nivelul Ministerului Energiei şi de către companiile producătoare de gaz, avem în momentul de faţă peste 1,8 miliarde de metri cubi înmagazinaţi, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care îl aveam asumat la 1 august, care era de 46%, la 1 septembrie - 57%. Am depăşit şi pragul pe care-l aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului”, a spus Ciucă

Şi, pe măsura voluntară, nefiind în momentul de faţă stabilite elemente tehnice clare, nici pe măsura în momentul în care ea va deveni obligatorie, nu pot să comentez ceea ce avem de făcut. Cert este că în momentul în care vom avea suficiente gaze şi în momentul în care discutăm de această atitudine a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, de a continua solidaritatea faţă de contextul în care ne găsim, vom adopta aceeaşi atitudine şi în continuare”, a spus Ciucă.

El a adăugat că în cazul în care măsura privind reducerea consumului de gaze cu 15% va deveni obligatorie, aceasta va fi aplicată în mod echilibrat, astfel încât să nu se întrerupă activitatea nici a marilor consumatori, nici în instituţii şi preponderent să fie asigurat necesarul de gaz pentru populaţie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri