Erdogan despre sancțiunile SUA împotriva Iranului: Nu ne vom lăsa oamenii în frig

Data publicării:
President Trump Hosts Turkey's President Erdogan At The White House
Foto: Guliver/Getty Images

Turcia nu va respecta noile sancţiuni impuse Iranului. Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat marţi că Turcia nu va respecta noile sancţiuni aplicate petrolului şi industriei navale iraniene, pentru că au rolul să ”dezechilibreze lumea”.

President Trump Hosts Turkey's President Erdogan At The White House
Sursa foto:  Michael Reynolds-Pool/Getty Images

Washington-ul a reimpus sancţiunile luni, după ce s-a retras din acordul convenit de puterile mondiale şi Iran referitor la programul nuclear, potrivit Reuters.

Măsurile SUA permit temporar unora dintre clienţii importanţi, între care Turcia, să continue să cumpere petrol irranian.

Erdogan a condamnat însă sancţiunile.

”Aceştia sunt paşi care au rolul să dezechilibreze lumea. Nu vrem să trăim într-o lume imperialistă. Aceste peobleme vor fi abordate la summit-ul care va avea loc weekend-ul viitor, la Paris”, a spus Erdogan reporterilor, potrivit News.ro.

”Nu vom respecta acele sancţiuni. Cumpărăm 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Nu putem lăsa oamenii în frig”, a spus Erdogan.

Turcia, ţară membră a NATO, depinde în mare măsură de importuri pentru a-şi acoperi necesarul de energie, iar ţara vecină Iran este unul dintre principalii săi furnizori, datorită proximităţii, calităţii ţiţeiului şi a preţurilor favorabile.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a menţionat că există o derogare temporară, de şase luni, iar Turcia va evalua evoluţiile în această perioadă.

”Nu ne vom abandona interesele pentru că Statele Unite impun sancţiuni Iranului, indiferent de motive. Vom evalua perioada de şase luni, dar nu vom face compromisuri în privinţa principiilor noastre, în timpul discuţiilor”, a declarat Kalin la postul Haberturk.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat marţi, în Japonia, că ar fi periculos ca Iranul să fie izolat şi că nu este uşor pentru ţări ca Turcia şi Japonia să îşi diversifice furnizării de energie.

”Nu credem că poate fi obţinut vreun rezultat fără sancţiuni. Cred că un dialog şi discuţii semnificative sunt mai folositoare decât sancţiunile”, a spus Cavusoglu.

Preşedintele american Donlad Trump vrea să lovească economia Iranului şi să oblige această ţară să renunţe nu doar la programul nuclear cu şi la sprijinul militar acordat militanţilor din Siria, Yemen, Liban şi alte regiuni din Orientul Mijlociu.

Erdogan va participa weekendul viitor la un summit de comemorare a celui de-Al Doilea Război Mondial, la Paris, unde ar urma să discute cu Trump probleme ca sancţiunile împotriva Iranului şi politica din Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri