Erste: Criza politică din Turcia exercită riscuri directe în economia României

Data publicării:
3-comunicat 1

Reacția investitorilor din țările Europei Centrale și de Est față de criza din Turcia va fi una diferențiată, de la țară la țară, afirmă economiștii Erste Bank într-o analiză, potrivit News.ro.

Erste consideră că impactul puciului eşuat asupra Europei Centrale şi de Est va mai mult politic. Turcia a fost în 2015 a şasea mare destinaţie de export a României, cu livrări de bunuri în valoare de 2,2 miliarde de euro, echivalente cu 1,3% din PIB.

Investiţiile străine directe în România provenite din Turcia s-au ridicat în 2014 la 508 milioane de euro, dar relaţiile de afaceri dintre cele două ţări sunt mai ample decât atât, având în vedere că multe companii turceşti sunt încorporate în Uniunea Europeană.

Erste mai notează faptul că leul a ignorat efectul tentativei de lovitură de stat din Turcia, urcând joia trecută la 4,455 unităţi pentru un euro, cel mai ridicat nivel din aproape trei luni.

”Stabilitatea politică internă, înainte de alegerile din noiembrie, a jucat un rol în această privinţă”, consideră analiştii Erste, care anticipează că leul va atinge 4,51 unităţi pentru un euro în decembrie 2016 şi 4,5 unităţi pentru un euro în decembrie 2017, riscurile provenind din deteriorarea actualului nivel al balanţei de cont curent.

Analiza Erste se referă şi la faptul că Fitch a retrogradat ratingul României pentru datoriile pe termen lung în lei de la nivelul BBB la BBB-, acelaşi cu cel al calificativului pentru datoriile pe termen lung în valută, cu perspectivă stabilă. Fitch a avertizat că creşterea semnificativă a deficitului bugetar şi înrăutăţirea dinamicii datoriei publice ar putea duce la retrogradarea ratingurilor României în viitor.

Erste avertizează la rândul ei că ratingurile României ar putea fi în pericol trimestrele viitoare, dacă noul guvern rezultat în urma alegerilor nu va lua măsuri decisive pentru a ţine sub control deficitul bugetar.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, pieţele financiare nu au fost afectate de conflictul din Turcia.

Statele din regiune au puţine lucruri în comun cu Turcia, cu legături economice foarte slabe, ponderea exporturilor către această ţară fiind de circa 2% pentru majoritatea statelor din regiune, chiar dacă în unele a avut loc o tendinţă crescătoare, potrivit băncii austriece.

În ultimii ani a crescut cooperarea economică dintre Turcia şi state din sud-estul Europei precum Croaţia, Slovenia, Serbia şi România, dar Erste consideră că cel mai mare impact va fi politic, tensionând relaţiile dintre Turcia şi UE pe numeroase fronturi.

Turcia este principalul partener al UE în soluţia interimară pentru criza refugiaţilor. Din acest motiv, instabilitatea din Turcia ar putea presa statele UE să găsească o soluţie durabilă la criza migraţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri