Eugen Teodorovici, supărat pe BNR din cauza ROBOR, îl convoacă pe Mugur Isărescu la o discuție

Data publicării:
isarescu

Banca Naţională ar face presiuni pentru menţinerea ROBOR la nivel ridicat, susţine ministrul Finanţelor, care vrea si răspunsuri de la guvernatorul BNR. Într-o emisiune la România TV, Eugen Teodorovici a declarat duminică seara că îl va chema pe Mugur Isărescu la ministr, pentru o discuţie.

teodorovici take it easy - inquam ganea
Eugen Teodorovici e supărat pe BNR din cauza ROBOR și îl convoacă pe guvernatorul Mugur Isărescu la o discuție | Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

„Am să-i fac o invitaţie domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanţe, alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, şi împreună vor trebui să îmi răspundă la nişte întrebări, să ascult dacă mai au şi alte doleanţe, dar să şi pun întrebări la care vreau să am şi câteva răspunsuri. Cred că este momentul ca domnul guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis, pentru că de când a apărut ordonanţa 114, aud că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naţionale către bănci pentru a nu se scădea ROBOR-ul. ROBOR-ul ţine strict de Banca Centrală”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a explicat că zece dintre cele 35 de bănci care activează pe piaţa românească fac ROBOR, fiind cele care afişează dobânda la care să se împrumute între ele, în limita a cinci milioane de lei, iar ROBOR se stabileşte ţinând cont de cotaţiile băncilor, nu de tranzacţiile făcute la dobânzi.

În acest context, Teodorovici a catalogat ordonanţa care instituie aşa-numita „taxă pe lăcomie” drept „cel mai curajos act normativ pe care un guvern l-a dat”, scrie News.ro.

El a precizat că va avea discuţii în cursul acestei luni cu cei din Asociaţia Română a Băncilor şi cu BNR „pentru a vedea exact cum se aplică ordonanţa”.

Ministrul Finanţelor a mai afirmat că au fost „presiuni foarte mari” pentru ca ordonanţa care instituie noi taxe să nu fie adoptată, Teodorovici menţionând că este convins că va fi „o campanie puternică” împotriva ordonanţei din partea unor companii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri