Europarlamentarul Petru Luhan: „Din păcate, România depinde de injecția de capital străină”

Data publicării:
27012013 20m 20jex 202-46127

Petru Luhan a atras atenția, în ediția de duminică a „Jurnalului extern”, că „din păcate România, în momentul de față, depinde de injecția de capital străină”. Declarația sa a venit în contextul discuției referitoare la faptul că Fondul Monetar Internațional și-a revizuit miercuri estimările din octombrie anul trecut privind creșterea economiei mondiale în 2013. Pe atunci, preconiza o creștere de 3,6%, corectată acum la 3,5%.

Fondul Monetar Internaţional tocmai a publicat un raport care susţine că Uniunea Monetară se îndreaptă spre al doilea an consecutiv de recesiune.

„Avem șansa să absorbim cel puțin 2,5 miliarde de euro din bani de la Bruxelles. Dacă reușim acest lucru, lucrurile se vor îmbunătăți. Și apoi trebuie să creăm un mediu favorabil pentru investitorii străini. Avem nevoie de injecție de capital prin investiții directe și indirecte din partea străinilor”, a subliniat Petru Luhan

Guvernul sau bugetul nostru de stat nu permite investiții semnificative care să genereze venituri sau valoare economică adăugată, respectiv să creeze noi locuri de muncă, așa că primul obiectiv al Guvernului României trebuie să fie acela că vom absorbi bani europeni de la Bruxelles, pentru care s-au elaborat deja proiecte. Doi, trebuie să găsim cadrul legislativ favorabil pentru mediul de afaceri din străinătate”, a declarat europarlamentarul.

„Nu în ultimul rând, trebuie să lucrăm la schimbarea mentalității investitorilor din România. Avem oameni cu capital și în România, or aceștia sunt descurajați deseori, și mă refer aici în special la întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă peste 90% din motorul economiei României, aceștia însă nu beneficiază în momentul de față de avantaje create de noul Guvern și cred că ar trebui să focusăm mai mult pe un dialog între legislativ și Guvern, respetiv executiv pe de o parte, și vocea patronatelor și a consumatorilor pe de altă parte pentru a genera măsuri de comun acord care să fie implementabile, și nu implementabile oricând, ci să fi implementabile într-un termen scurt, să putem beneficia de rezultate pozitive pe un termen cât de poate de scurt”, a subliniat Petru Luhan.

Care a fost cel mai important mesaj de la Davos

Europarlamentarul Petru Luhan a apreciat îndemnul la stabilitate și încredere lansat de cancelarul german Angela Merkel la forumul pe teme economice de la Davos, Elveţia.

Să nu uităm că dacă vorbim de criza economică și financiară nu vorbim doar de lipsa de capital propriu-zisă, ci vorbim de lipsă de încredere a investitorilor, vorbim de efectul acestei lipse de încredere în piețele financiare, care au un efect negativ și asupra piețelor forțelor de muncă, prin aceasta scade și producția. Scăzând și numărul celor activi în câmpul muncii, scade automat și puterea de cumpărare. Scăzând puterea de cumpărare, vindem mai puțin, se cumpără mai puțin și iată că intrăm într-un cerc vicios și creșeterea economică rămâne departe de a se realiza”, a detaliat Petru Luhan.

„De aceea, unde trebuie să investim și platforma pe care trebuie să implementăm noi măsuri care să producă efecte pozitive ar fi la nivelul încrederii investitorilor potențiali”, a explicat europarlamentarul.

Europarlamentarul a subliniat necesitatea unei abordări globale pentru a înțelege prioritățile și a alege un drum comun la nivel european, subliniind că „din păcate vorbim de o accentuare a crizelor economice prin crizele politice din acele state”.

În mica staţiune elveţiană, Davos, s-au adunat peste 2.600 de participanţi, de la membri de familii regale, directori de multinaţionale, bancheri, miliardari şi celebrităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri