Eurostat: Economia României, puțin peste 1% din economia UE

Data publicării:
parlamentul european steagul romaniei - European Union 2014 - European Parliament

Economia României ocupă locul 17 în UE 28, imediat după cele ale Cehiei, Greciei și Portugaliei, potrivit ultimelor date făcute publice de către Eurostat.

steaguri

Economia României figurează pe locul 17 la nivelul Uniunii Europene, depășind de puțin pragul de 1% din economia UE, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2016 referitor la PIB exprimat în euro (valori nominale). În faţa noastră, la o distanţă ce ar putea fi recuperată în câţiva ani, se află Cehia, Grecia şi Portugalia, potrivit unei analize cursdeguvernare.ro.

Avansul nostru exprimat în euro a fost de peste şase procente anul trecut, faţă de doar 3,9% creşterea în termeni reali (cea care ia in calcul evoluția PIB în lei și inflația).

La nivelul UE se poate observa o concentrare puternică a forței economice, cu o pondere a celor mai mari cinci țări de peste 70% în PIB-ul total.

Germania trece de o cincime din rezultatul total și devansează cu circa cinci procente Marea Britanie, singura mare putere din afara Zonei Euro (aflată în declin semnificativ ca PIB exprimat în moneda unică, urmare a devalorizării lirei sterline). Cu ponderi specifice în zona euro de 29,2% şi 20,7%, Germania şi Franţa însumează jumătate din forţa economică a acestei zone. Există trei țări, anume Marea Britanie, Grecia, Polonia al căror PIB exprimat în euro a scăzut în perioada 2015-2016, cauzele fiind evoluția negativă a economiei (Grecia) sau a cursului de schimb dintre euro și moneda țării respective (Polonia, Marea Britanie).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri