Eurostat: Malta, Cehia și România, cea mai mare creștere economică anuală din Uniunea Europeană

Data publicării:
fonduri-europene-euro

Ocupă locul al treilea la avansul Produsului Intern Brut în perioada aprilie-iunie 2015, cu un plus de 3,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Malta, mai exact 4,8%, iar Cehia a fost pe locul al doilea, cu 4,4%.

Pentru întregul an, BNR, dar şi mulţi economişti, se aşteaptă la o creştere de aproximativ 4 la sută pentru economia României, în vreme ce experţii Comisiei Europene şi cei ai Fondului Monetar văd un avans sub 3 procente.

Şi nu doar economia noastră e pe un trend ascendent. Toată economia europeană creşte peste aşteptări.

Germania, nucleul tare al Uniunii, a înregistrat exporturi record. Semnale foarte bune vin şi din cele mai neaşteptate zone - Grecia, Spania şi Italia, toate cresc peste aşteptările economiştilor însă rămân şi punctele nevralgice ale continentului. Franţa nu se mai mişcă cu viteza melcului; acum, pur şi simplu stă pe loc.

Ţările lovite de criză şi-au revenit

Creşterea economică din Zona Euro a fost revizuită în sus de către Biroul European de Statistică, la 1,5% în trimestrul al doilea.

Ţările care au fost lovite de criza datoriilor îşi revin nesperat de repede. Economia Italiei a crescut peste aşteptări. Grecia a avansat cu 0,9 procente în cel de-al doilea trimestru, chiar când se pune problema intrării în faliment.

În Spania îşi revine şi piaţa imobiliară, a cărei prăbuşire în anii crizei riscă să dărâme economia. Preţurile locuinţelor spaniole au urcat în cel mai rapid ritm înregistrat în ultimii opt ani.

Spania a fost nevoită să aplice măsuri de austeritate care acum îşi arată efectele.

Economia europeană pare să fie puţin afectată chiar şi de problemele recente de pe burse asiatice. Germania a făcut faţă turbulenţelor din China, ţara unde îşi vinde mare parte din produse. Exporturile germane au atins în luna iulie cel mai ridicat nivel de la reunificarea din 1991 - 103 miliarde de euro.

Grija că exporturile germane vor fi afectate de încetinirea economică a Chinei nu s-a materializat. Golurile au fost acoperite de cererea europeană şi de cea americană, astfel că este o veste bună pentru economia Europei.

A doua economie a Europei, Franţa, încă are probleme. Producţia stagnează, iar analiştii susţin că guvernul de la Paris trebuie să ia măsuri de reformă pentru a accelera.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri