Evaziunea fiscală pe piaţa legumelor şi fructelor depăşeşte un miliard de euro pe an

Data publicării:
legume-1

Pieţele din România sunt sufocate de importuri, iar uneori preţurile legumelor şi fructelor se dublează de la an la an. Acest lucru ar fi întreţinut, spun producătorii români, de firmele care sunt specializate în fraudarea statului. Acestea importă ieftin, prin companii fantomă, şi vând produsele mai scump magazinelor. Firmele paravan dispar, înainte să plătească TVA şi impozit pe profit. 

În urma unei singure acţiuni, poliţiştii bucureşteni au găsit peste 10.000 de kilograme de peşte şi 1.000 de kilograme de icre, fără documente de provenienţă sau cu acte false de achiziţie. Doar în Piaţa Obor, au fost descoperite peste 1.600 de kilograme de carne de miel fără aviz sanitar.

„Vizăm acele nereguli care privesc circuitul financiar şi fiscal, siguranţa alimentară a cetăţenilor, precum şi legalitatea înregistrărilor în contabilitatea societăţilor comerciale care îşi desfăşoară activitatea pe acest segment de piaţă”, declară comisarul-şef Cătălin Ioniţă, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor Sector 1.

Reprezentanţii producătorilor locali susţin că aceste controale ar trebui extinse dincolo de tarabe, pentru a combate cu succes evaziunea.

„Evaziunea fiscală ajunge la un miliard, un miliard şi ceva de euro pe an, deci este poate cea mai mare evaziune care se practică în România la ora actuală”, este opinia preşedintelui Agrostar, Ştefan Nicolae.

Controalele poliţiei s-au extins şi în alte oraşe, inclusiv în vămi. Niciun camion care a intrat ieri în ţară prin Vama Borş n-a scăpat de filtrele autorităţilor.

În total, au fost verificate 67 de societăţi, iar prejudiciul descoperit depăşeşte două milioane de lei. Au fost confiscate 104 de tone de legume şi fructe fără acte de provenienţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri