Evoluție spectaculoasă a salariului minim din România după criză

Data publicării:
sal min

Bulgaria și România aveau la 1 ianuarie 2017 cele mai mici salarii minime pe economie din Uniunea Europeană, 235 euro și, respectiv, 275 euro pe lună, arată datele publicate vineri de Eurostat.

sal min

Potrivit Eurostat, 22 din cele 28 de state membre ale UE au un salariu minim pe economie, spre deosebire de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia, unde acesta nu există, potrivit Agerpres.

Cele 22 de state membre UE cu un salariu minim pot fi împărțite în trei grupe principale: una care cuprinde zece state membre din estul blocului comunitar, printre care și România, unde salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe lună; a doua grupă care cuprinde alte cinci state membre amplasate în sudul UE, unde salariul minim variază între 500 și 1.000 de euro pe lună, și a treia care cuprinde șapte state membre amplasate în vestul și nordul Uniunii, toate cu salarii minime de peste 1.000 de euro.

Cele mai mari salarii minime pe economie din Uniunea Europeană sunt în Germania (1.498 euro), Belgia (1.532 euro), Olanda (1.552 euro), Irlanda (1.563 euro) și Luxemburg (1.999 euro).

Eurostat precizează că, în 2017, în comparație cu situația din 2008, salariul minim pe economie a crescut în toate statele membre, cu excepția Greciei, unde a scăzut cu 14%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Bulgaria și România, unde salariul minim s-a dublat, în urma unor creșteri de 109%, respectiv 99%.

Creșterile salariului minim nu sunt văzute însă cu ochi buni de către întreprinzătorii autohtoni mai ales atunci când Guvernul nu le lasă câteva luni la dispoziție pentru a se acomoda cu cheltuieli cu salariile în creștere. Digi24.ro a explicat aici cum creșterile bruște ale salariului minim, făcute în pripă, pot distruge numeroase industrii din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri