Excedentul bugetar a ajuns la 0,6% din PIB după primul semestru. Încasările din TVA, în creștere cu 18,3%

Data publicării:
CRESTERE GRAFIC

 

Actualizare 17.45: La scurt timp, premierul Victor Ponta a reacționat cu privire la aceste cifre.

Iata argumentele ca da - putem sa luam acum masuri care sprijina mediul de afaceri, creaza noi locuri de munca si ridica...

Posted by Victor Ponta on Friday, July 24, 2015

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,6 miliarde lei, reprezentând 15,8% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit datelor MFP, s-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) și accize (8,6%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,3% față de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și creșterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.

Agerpres notează că la nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 3,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,5% și venituri nefiscale cu 1%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 106,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii (2,4%).

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (7,9%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creștere semnificativă, cu 27,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB , în termeni nominali la același nivel cu cel înregistrat la aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri