Sari la conținut

Exclusiv. Directorul responabil de dezastrul autostrăzii Sibiu -Orăștie, destituit din funcție

Narcis Neaga este responsabil de dezastrul ce a avut loc pe lotul 3 din autostrada Sibiu Orăștie. În decembrie 2015, DNA a anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale îndreptate împotriva fostului director general. Reamintim că pe sectorul menționat există sute de metri de asfalt crăpat și alunecări ale terenului învecinat, din cauza managementului prost al lucrărilor din partea CNADNR și a calității scăzute a lucrărilor făcute de constructorul italian Impregilo.

Deși România nu are în vigoare nici o concesiune de autostrăzi, ci doar proceduri eșuate de parteneriat public privat, după eliberarea sa din funcția de director general, în decembrie 2015, în calitate de șef al direcției concesiuni, Narcis Neaga a încasat lunat un salariu de 20.000 de lei, potrivit informațiilor furnizate luni la emisiunea ”24 de minute”, difuzată la Digi24, de Ionuț Ciurea, director al Asociației Pro Infrastructura.

Consiliul de Administrare al CNADNR a procedat și la alte 21 de eliberări și numiri în funcții. Decizii privesc fie eliberarea din funcțiile de răspundere a unor directori și numirea lor pe ”funcții corespunzătoare pregătorii profesionale”, fie numirea foștilor directori în funcții echivalente la direcțiile înființate prin noua organigramă.

Noua structură funcțională a companiei a fost însă criticată recent de un grup de angajați ai vechi CNADNR, reuniți într-un ”Grup de Inițiativă pentru Restructurarea şi Reprofesionalizarea CNADNR” . Noua organigramă a fost ”propusă sub presiune şi întocmită în alte laboratoare, din afara companiei şi este fără viza, consultarea sau aprobarea Departamentului de Resurse Umane din cadrul CNADNR”, spuneau ei.

Protestatarii au acuzat că șeful CNADNR, Cătălin Homor, și-a mărit numărul de consilieri personali de la cinci la șase, în condițiile în care fiecare câștigă câte 3.000 de euro lunar. CNADNR a angajat ”până în prezent, fără concurs peste 20 de persoane”, mai spuneau nemulțumiții.