Exclusiv | Măsuri de austeritate: Ministerul Finanțelor vrea să blocheze angajările

Data actualizării: Data publicării:
ministrul de finante

În pline discuţii despre salarii mărite, guvernanţii strâng robinetul fondurilor. Informaţii obţinute în exclusivitate de Digi24 TV spun că Ministerul Finanţelor vrea să blocheze angajările şi să suspende temporar avansările în funcţie care ar duce la salarii mai mari. Este a doua decizie de austeritate după ce a fost redus drastic sporul de risc al inspectorilor Antifraudă.

Documentul obținut de Digi24 TV precizează că „se sistează ocuparea tuturor posturilor vacante sau temporar vacante și se suspendă promovările în grad și funcție care ar duce la plata unor salarii mai mari pentru angajați”. 

Măsura vine după ce Ministerul de Finanțe a primit aproape două miliarde de lei prin legea bugetului pentru a plăti salariile angajaților, cu 6,5% mai puțin ca a anul trecut. 

Nu este prima măsură de austeritate. Începând de la 1 martie sporul de stres al angajaților de la Direcția Antifraudă scade de la 25% din salariul brut la 5%. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că ANAF-ul trebuie să vină cu măsuri pentru a crește încasările bugetare.

Potrivit unui comunicat ANAF, în primele două luni ale acestui an,  ANAF a colectat cu 0.9% mai puțini bani la bugetul de stat față de aceeași perioadă a anului trecut. Explicația oferită de reprezentanții ANAF este că TVA a coborât la 19% de la 1 ianuarie. 

Toate aceste lucruri au loc în contextul în care Guvernul pune presiune pe Ministerul de Finanțe și ANAF pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor la buget. După primele două luni ale acestui an veniturile realizate sunt cu aproape 1% mai mici decât cele obținute în aceeași perioadă a anului trecut. S-au adunat în vistieria statului doar 32 de miliarde de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri