Experiment Digi24. Ce-i putem asigura unui copil din alocație, în fiecare lună

Data publicării:
cos alocatie copii

Alocaţiile vor fi majorate de la 1 martie. Copiii de peste doi ani vor primi 150 de lei pe lună, iar cei care nu au împlinit 2 ani - 300 de lei. Totuşi, chiar şi dublate alocaţiile, nu pot asigura toate cheltuielile necesare întreţinerii unui copil. Banii primiţi de la stat abia dacă acoperă hrana pentru cei mici.

Ce-i putem asigura unui copil din alocație, în fiecare lună? Asta vom încerca să aflăm în reportajul următor. Suntem într-un supermarket şi vom pune în coş strictul necesar pentru copii, dar, evident cu condiţia să ne încadrăm şi în suma primită de la Guvern

Prima oprire. Rafturile cu marfa destinată bebelușilor.

200 de lei ofera, în fiecare lună, alocaţie pentru copiii sub 2 ani, statul român. Ei bine, de aceşti bani, părinţii pot să cumpere trei cutii cu lapte praf, atât cât este necesar unui bebeluş sub 2 ani.

Au rămas 35 de lei din care vom cumpăra 20 de scutece. Acestea sunt suficiente doar pentru o săptămână. De luna viitoare, când alocaţia va fi majorată la 300 de lei, părinţii vor putea cumpăra un bax care le-ar putea ajunge copiilor pentru o lună.

Pentru copiii mai mari de 2 ani, statul aloca, în fiecare lună, 84 de lei. Am încercat şi noi să ne încadrăm în această sumă. Am cumpărat 500 de grame de caşcaval, 2 litri de lapte, o pâine şi 30 de ouă. Şi dacă ouăle ar ajunge, de exemplu, pâine trebuie, cu siguranţă, mai multă şi vom fi, în acest fel, la limită.

Chiar și-așa, banii nu ajung pentru întreținerea unui copil.

Loredana are un baiețel de două luni. Alocația de 200 de lei care-i revine în prezent micuțului nu acoperă nici pe departe cheltuielile.

„Ne descurcam greu și înainte şi cred că va fi la fel şi începând de luna viitoare şi vă dau doar un exemplu: copilul mănâncă lapte praf. Este 60 de lei o cutie. Noi avem nevoie de aproximativ 3-4 pe lună. Adăugăm cât plătim pentru scutece şi deja rămânem fără bani de hăinuţe. Nu, nu te poţi descurca, dar asta este. Te limitezi de la altele şi încerci să-i oferi copilului ce poţi tu mai bun”, mărturisește Loredana, mamă.

„84 de lei nu e o sumă foarte mare şi nu prea poţi să iei prea multe lucruri”, spune o altă mămică.

Majorarea alocațiilor va intra în vigoare de la 1 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri