Experiment economic în China. La Shanghai a fost inaugurată o nouă zonă comercială liberă

Data publicării:
armata chineza - mfax

Zona comercială liberă Shanghai va avea rolul de laborator pentru diverse experimente financiare, înainte ca metodele capitaliste să fie extinse în toată China. Instituţiile de creditare chineze vor putea furniza servicii rezidenţilor din alte ţări, iar aceştia vor avea permisiunea să-şi deschidă acolo depozite bancare. Instituţiile financiare străine eligibile vor mai avea dreptul să înfiinţeze bănci şi societăţi mixte. Pentru început, 25 de companii chineze şi străine au obţinut licenţe în zona liberă Shanghai

Zona liberă îşi mai propune să reducă birocraţia şi să elimine restricţiile puse investitorilor străini. Dobânzile din zona comercială liberă vor fi lăsate să fluctueze liber pe piaţă, fără intervenţia statului. Companii mari, precum Microsoft, îşi leagă unele planuri de experimentul Chinei.

„Detaliile şi amploarea afacerilor sunt greu de anticipat în acest moment. Dar mediul de afaceri este în continuă dezvoltare şi industria de divertisment este foarte importantă pentru Microsoft”, a subliniat Ralph Haupter, vicepreşedintele Microsof.

În 1980, statul chinez inaugura prima zona comercială liberă în localitatea Shenzhen, pe atunci doar un mic sat de pescari. În 1982, locuiau acolo 350.000 de persoane, dar în 1990 numărul locuitorilor crescuse la 1,2 milioane, ca să ajungă la 7 milioane, în anul 2000. În prezent, Shenzen are 13 milioane de cetăţeni, care se bucură de cel mai ridicat produs intern brut pe cap de locuitor din Ţara Marelui Zid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri