Experți de la Bruxelles vin să ajute România să atragă bani europeni. Am putea pierde 3,8 miliarde de euro

Data publicării:
COMISIA EUROPEANA-2

România este în categoria statelor leneșe, care au atras mai puțin de 60% din fonduri și pentru acestea se pregătește un program de accelerare.

„Am identificat o serie de întârzieri și dificultăți birocratice si am cerut deja unității care se ocupă de România să trimită de luni specialiști care să lucreze cu funcționarii din minister pentru integrarea observațiilor comisiei și pentru accelerarea adoptării acestora”, a spus Corina Crețu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională.

Aceștia îi vor ajuta pe funcționarii de la București să avanseze mai repede în aprobarea și finanțarea proiectelor.

Atragerea de fonduri europene a ajuns în octombrie la aproape 8,4 miliarde de euro, adica 43,5% din totalul fondurilor structurale și de coeziune puse la dispoziție. Pentru a ajunge la 50%, România trebuie să mai atragă în acest an circa 1,2 miliarde de euro. Ținta finală pentru exercițiul financiar 2007-2013, 80%, va fi însă dificilă. Ar presupune atragerea a 5,7 miliarde de euro în 2015.

Optimist spus, în acest an vor fi trimise la Bruxelles facturi de 3,5 miliarde de euro, aproximativ la fel de multe ca și anul trecut. Și au fost ani considerați buni. Decontarea se face pentru proiecte începute mai demult, iar pentru anul viitor ar trebui sa fie luați banii corespunzatori unor proiecte noi. Și nu au fost prea multe. Programul pentru resurse umane a fost blocat de mai multe ori în anii trecuți, iar anul acesta nu a fost trimisă la comisie nicio cerere pentru decontarea proiectelor.

Banii pot fi pierduți pentru că nu mai e timp fizic pentru a fi folosiți în anumite domenii.

„Cele două sectoare care sunt cu un astfel de risc sunt zona de transport și de mediu, pentru că nu poți comprima anumite etape tehnologice”, a explicat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Anul trecut, România a pierdut 285 de milioane de euro din cauza neregulilor și birocrației. Este a treia cea mai mare corecție din UE, după Spania și Italia. Anul viitor, banii pierduți prin dezangajarea fondurilor se vor număra cu miliardele.

România a avut la dispoziție pentru bugetul 2007-2013 19,2 miliarde de euro. Dacă se va ajunge la procentul optimist de 80%, înseamnă că 20% din total va ramâne nefolosit. Dacă România va păstra și anul viitor cam aceeași cotă a atragerii, de circa 3,5 miliarde de euro, atunci pierderea totală de fonduri se va duce la peste 6 miliarde de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri