Explicația lui Darius Vâlcov pentru solicitarea făcută către Standard & Poor’s privind ratingul României

Data actualizării: Data publicării:
darius valcov taxa pe lacomie inquam octav ganea 20181221223156_OGN_8683-01
Darius Vâlcov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, spune, referindu-se la solicitarea adresată de Guvern agenţiei de rating Standard & Poors’s cu privire la modificare perspectivei pentru România, că acest demers a fost necesar, pentru că România nu are buget „din cauza preşedintelui Iohannis”, ceea ce constituie o vulnerabilitate.

darius valcov taxa pe lacomie inquam octav ganea 20181221223206_OGN_8695-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cred că a fost un demers corect, tocmai pentru a lăsa o perioadă de două săptămâni, astfel încât să vedem dacă bugetul va fi aprobat, pentru că şi acesta este un punct foarte important. Ştiţi că, la ora actuală, România, din cauza preşedintelui Iohannis, nu are buget şi acesta este un punct vulnerabil, atunci când agenţiile de rating evaluează situaţia unei ţări, iar pe de altă parte, pentru a se vedea care sunt perspectivele Ordonanţei 114 şi ale altor măsuri fiscale”, a spus Vâlcov la Antena 3, potrivit News.ro.

El a precizat că demersul adresat agenţiei de rating a fost făcut de Ministerul Finanţelor Publice.

Standard & Poor’s, cea mai mare agenţie de rating a riscului de credit din lume, a păstrat la BBB-, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiţii, ratingul de ţară al României. Agenţia spune că Guvernul României a contestat o modificare a perspectivei - cel mai probabil o înrăutăţire a acesteia de la "stabilă" la „negativă”. S&P va reveni cu o decizie peste două săptămâni.

Ratingul României este susţinut în continuare de nivelul moderat al datoriei private externe şi de cel al datoriei publice, şi de perspectivele bune de creştere economică. În opinia noastră, eficienţa instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce limitează ratingul. În timp ce România continuă să beneficieze de poziţii solide ale stocului fiscal şi extern, credem că creşterea notabilă a deficitului fiscal şi a deficitelor externe peste timp vor consuma din aceste buffere şi vor face economia României tot mai vulnerabilă la răcirea secvenţei economice”, notează agenţia americană.

România a solicitat un apel la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că sunt îndeplinite condiţiile pentru formularea unui astfel de apel în conformitate cu politicile şi procedurile sale. În consecinţă, vom devia de la calendarul nostru din 2019 pentru regiunea EMEA pentru rezolvarea apelului. Vrem să rezolvăm în două săptămâni”, adaugă agenţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri