EXPLICAȚII. De ce nu este gata platforma de unde se pot obține Certificate de Situație de Urgență și care sunt ultimele modificări

Data actualizării: Data publicării:
ministrul Economiei, Virgil Popescu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Economiei Virgil Popescu a clarificat la Digi24 de ce nu este încă finalizată platforma unde pot fi depuse cererile pentru obținerea certificatelor de situație de urgență. El a explicat că a fost nevoie de o clarificare a tuturor situațiilor în care acest certificat poate fi folosit. În plus, el a explicat că facturile și ratele devin scadente abia din 1 aprilie și că o zi în plus până la finalizarea procedurilor nu va pune în întârziere nicio companie.

"Prin ordonanța 33 publicată alaltăieri seară s-a definit cum se poate da acest certificat de situație de urgență.

Pot beneficia companiile a căror activitate a fost întreruptă total sau parțial ca efect al stării de urgență sau de cele ale căror venituri sau încasări sunt mai mici în martie cu 25% față de media lunilor ianuarie și februarie.

Am semnat ieri ordinul de modificare a ordinului inițial prin care am introdus aceste modificări, azi probabil va fi publicat în Monitorul Oficial.

Platforma era gata, dar trebuie adaptată. Va fi gata pe site într-o zi două", a spus Virgil Popescu.

El a explicat și care sunt situațiile în care poate fi folosit certificatul de situație de urgență.

"Pentru amânarea la plata a unor utilități sau chirii – facturile de utilități devin scadente de azi dacă au fost emise. Situația de urgență a fost declarată în 16 martie, pentru perioada 16 martie – 31 martie s-a emis probabil factura parțială termenul de plată curge de la 1 aprilie timp de 30 de zile. Deci e tot timpul să se emită acest certificat.

Certificatul mai este necesar IMM-urilor ca să îl folosească pentru eșalonarea ratelor la credite – tot de azi vorbim de rate care devin scadente aferente perioadei stării de urgență, deci nicio companie nu e în întârziere.

A fost important să definim cine beneficiază de aceste certificate.

Ele mai sunt necesare pentru ca IMM-urile s poată invoca forța majoră în relația cu autoritățile și cu companiile mari. Și această invocare se face în aprilie pentru starea de urgență.

Nu cred că e vreo companie acum în întârziere pentru că azi nu a beneficiat de acest certificat", a precizat Virgil Popescu.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri