Explozie a pieței birourilor din Cluj

Data publicării:
the_office_facebook1_0

Peste 44.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri moderne vor fi livraţi în acest an în Cluj – Napoca, cu peste 300% mai mult comparativ cu anul anterior.

Anul 2017 va fi astfel cel mai bun an pentru piața de birouri regională, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania, biroul local al Coldwell Banker România. 47% din birourile care vor fi livrate în acest an în Cluj – Napoca sunt deja închiriate în timp ce pentru aproape două treimi din suprafaţă de birouri programată spre livrare în 2018 au fost deja semnate contracte de închiriere.

Rata de neocupare a birourilor din Cluj – Napoca se situează în jurul a 7%, chiria medie lunară fiind de 11,5 euro / mp pentru birourile clasa A, care reprezintă aproximativ 77% din stocul existent în oraş

Peste 44.000 de metri pătraţi închiriabili de spaţii de birouri vor fi livraţi în acest an în Cluj – Napoca, cu peste 300% mai mult comparativ cu anul anterior, 2017 urmând să fie astfel cel mai bun an pentru piata de birouri regională, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania, biroul local din Cluj – Napoca al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.

Cea mai mare parte a spaţiilor noi din acest an se află în faza a treia a proiectului The Office (16.770 de metri pătraţi închiriabili) şi Novis Plaza (14.171 de metri pătraţi inchiriabili), alte proiecte care vor pune pe piaţă o suprafaţă semnificativă de birouri noi fiind Vivido Business Center. aproximativ 7.000 de metri pătraţi inchiriabili, şi Central Business Plaza, cu aproape 4.000 de metri pătraţi.

Piata de birouri din Cluj – Napoca trece printr-o perioadă de efervescentă, atât ca livrări cât şi din punct de vedere al închirierilor. Aproximativ jumătate de milion de persoane locuiesc în zona metropolitană Cluj – Napoca, dacă luăm în calcul atât Floreștiul care a devenit practic un nou cartier, cât şi numărul ridicat de studenţi, Anual există o cerere stabilă de aproximativ 20.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri moderne, ţinând cont că în fiecare an intră în câmpul muncii aproximativ 6.000 de studenţi, fără a ne gândi la reconversiile profesionale”, explică Cristian Simon, director Office Division în cadrul Coldwell Banker Transilvania.

Aproximativ 47,3% din cei peste 44.000 de metri pătraţi de birouri care se vor livra în acest an în Cluj - Napoca sunt deja închiriaţi în timp ce 64% din suprafaţa de birouri care va fi finalizata în 2018 în oraş este deja închiriată, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania. Cele mai importante proiecte de birouri care vor fi finalizate în 2018 în Cluj – Napoca sunt United Business Center, împreună cu clădirea adiacentă Riviera şi Scala Center.

Stocul total existent de spaţii de birouri în oraş se ridică la puţin peste 244.000 de metri pătraţi, dintre care 77% sunt clasa A, 10% clasa B şi 13% clasa C, Cluj – Napoca fiind a doua piaţă de birouri din România, după Bucureşti.

Gradul de neocupare al birourilor din Cluj – Napoca se ridică la aproximativ 7%, cu un procent mediu de neocupare de 4% pe segmentul birourilor de clasa A, în timp ce chiria lunară medie se ridică la 11,5 euro / mp pe segmentul birourilor de clasa A.

Care este situația în București

Anul acesta, nivelul livrărilor de spații moderne de birouri din București este estimat să depășească 150.000 mp, 40% din aceste spații urmând a fi livrate în zona de Vest, potrivit Office Agency. O serie de proiecte au fost amânate pentru anul 2018, astfel că pentru anul următor va exista un volum al livrărilor de peste 300.000 de metri pătrați. La finalul anului 2018 stocul modern de birouri din București ar putea atinge pragul de 3 milioane de metri pătrați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri