Exportul de carne în 2014, blocat din cauza bugetului mic al ANSVSA

Data publicării:
carne - captura digi24

În ultimii zece ani, peste 200 de abatoare de procesare a cărnii de porc au dat faliment. Pentru că exista suspiciunea de pestă porcină, carnea românească nu a mai putut fi exportată. Restricţia, care urma să fie ridicată anul viitor, este posibil să fie menţinută pentru că inspectorii veterinari rămân fără bani pentru teste. Aceştia vor avea la dispoziţie anul viitor un buget de 210 milioane de lei, insuficient pentru toate cheltuielile instituţiei.

„Sunt necesari banii și supraveghere veterinară pentru a ține lucrurile sub control. E de așteptat ca această reducere să îngreuneze așteptata ieșire din restricțiile comerciale cu carne de porc”, a declarat Mihai Vişan, reprezentantul industriei cărnii.

Porcii crescuţi în România şi vânduţi peste hotare ar putea aduce anual aproape 600 de milioane de euro, potrivit estimărilor din industrie. Embargo avem deocamdată şi la exporturile de ovine către Turcia, din cauza bolii numită scrapie. Este o altă piaţă de desfacere mare unde fermierii români nu au avut acces direct, ci doar prin intermediari, timp de 11 ani.

Bulgarii iau ovinele de la noi, le sacrifică și le naturalizează, de acolo două treimi pleacă în țări UE, de acolo pleacă sub formă de carne în Orientul Mijlociu”, a adăugat Mihai Vişan.

În timp ce exporturile urmărite în prezent sunt puse în pericol, autorităţile sunt dornice să câştige noi pieţe.

Mi-au spus că au semnat ANSVSA cu China acordul, putem din nou să exportăm carne de porc în China. Să dea Dumnezeu să producem noi carne de porc că 1,4 miliarde de consumatori nu se epuizează niciodată”, a spus Victor Ponta, premierul României.

România a încasat puţin peste 90 de milioane de euro, în primele patru luni din 2013, din exporturile de animale şi păsări.

Buget mic pentru a supraveghea bolilor animalelor

2014: 210 milioane de lei

necesar: 240 de milioane de lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri