Factura la energie scade uşor de la 1 iulie. Reducerile vor fi suportate din 2017

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-03-09h34m46s223

Guvernul a decis aşadar ca românii să suporte abia peste trei ani întregul cost al energiei verzi în factura de curent electric. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a arătat marţi, într-o conferinţă de presă, că schema aleasă trebuie să ducă la scăderea preţului pe factură în dreptul certificatelor verzi, direct proporţional: „Dacă la jumătate am scăzut totul, evident, cu 50% trebuie să se ducă”. El consideră că „este mai bine” „să amâni nişte venituri în viitor”. Producătorul de energie solară, hidro şi eoliană „are nişte venituri, pe care nu le mai obţine anul acesta, le obţine în 2017”, arată ministrul.

Reducerea efectivă va fi între 2 şi 3 lei pentru o familie care locuieşte într-un apartament cu două camere.

Fiecare consumator, fie el casnic sau industrial, plăteşte certificatele verzi. Cu alte cuvinte, suportă producţia de energie eoliană, solară şi hidro, considerate energii nepoluante. Numărul acestor certificate se reduce acum la jumătate, inclusiv pentru companii.

Nu avem soluţii în a împăca pe toată lumea. Noi nu putem risca ca marii consumatori industriali să plece din România”, a arătat ministrul delegat, în contextul în care mai mulţi actori din industria metalurgică au atras atenţia zilele acestea că nu îşi mai permit costurile ridicate ale energiei verzi.

Citeşte aici mai mult: Autorităţile, în luptă cu morile de vânt. Industria metalurgică este în impas, din cauza energiei verzi

În perioada de suspendare a schemei de sprijin, consumatorii vor plăti un certificat verde pentru fiecare megawatt produs de turbine eoliene, unul pentru producţia din hidrocentrale şi două pentru energia produsă de panourile solare. Valoarea unui certificat este de 56 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri