Sari la conținut

Finanțe: Creșterile salariale ar costa 4,85 miliarde lei

Creșterile salariale pentru mai multe categorii de bugetari aprobate recent de deputații din mai multe comisii de specialitate ar costa 4,85 miliarde de lei, un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, spune ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

 

Potrivit acesteia, o decizie cu privire la contestarea acestor măsuri la Curtea Constituțională va fi luată după ce Parlamentul va adopta forma finală a ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar, relatează Agerpres.

Impactul acestor măsuri (creșterea salariilor — n.r.) este de 4,85 miliarde de lei. Este un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, în condițiile respectării politicilor fiscal-bugetare și angajamentelor în acest domeniu. Mă refer aici, în principal, la ținta de deficit bugetar de 3%. Conform Constituției, orice creștere de cheltuială trebuie însoțită de o creștere corespunzătoare a veniturilor, justificată, sau de o reducere a altor cheltuieli. Aceasta este prevederea constituțională. Vom vedea ce formă va fi adoptată în Parlament și vom lua o decizie după aceea dacă o vom contesta sau nu la Curtea Constituțională”, a declarat ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, Anca Dragu a arătat că reprezentanții Ministerului Finanțelor vor începe analiza pentru rectificarea bugetară în condițiile în care dispun de date preliminare pentru luna octombrie. Fonduri suplimentare urmează să fie alocate, potrivit șefului de la Finanțe, pentru proiectele care „stau bine în execuție”, în timp ce pentru proiecte cu perspective reduse de finalizare resursele alocate ar putea fi diminuate.

Ministrul Finanțelor a participat, miercuri seară, la evenimentul de închidere Ziua Porților Deschise, organizat la sediul Băncii Mondiale din București, unde a acordat o serie de premii unor elevi care au participat la concursul de creație intitulat „Școala viitorului”.

Cu o zi în urmă, marți, Anca Dragu anunța că deficitul bugetar ar putea să sară de 3% din PIB anul viitor, având în vedere proiectul de creștere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari.