A. Vasilescu (BNR): Invitația ministrului nu a sunat prietenește. Nu e posibil

Data actualizării: Data publicării:
adrian vasilescu digi24
Adrian Vasilescu, la Digi24

Banca Naţională ar face presiuni pentru menţinerea ROBOR la nivel ridicat, a susţinut ministrul Finanţelor, care vrea şi răspunsuri de la guvernatorul BNR. Eugen Teodorovici a declarat duminică seara că îl va chema pe Mugur Isărescu la minister, pentru o discuţie. „Nu e posibil”, a explicat la Digi24 Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

În plus, „invitaţia” ministrului de Finanţe nu a sunat prietenește: „A sunat ultimativ și cred că guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea chemări ultimative”.

„Guvernatorul a făcut ce face din septembrie 1990. În fiecare clipă când apar riscuri care ar putea să schimbe echilibrul în ceea ce privește stabilitatea financiară, guvernatorul a ieșit și a vorbit public despre asta.

Asta a făcut și ieri.

Acum, vine ministrul de finanțe și spune: îl voi chema să-mi răspundă. Nu e posibil. E un cadru legal și acesta se numește comitetul naţional de macroprudențialitate, care are prin lege datoria să facă radiografia tuturor pericolelor. Aceste pericole să fie votate în comitet, să fie transmise guvernului și guvernul e obligat să răspundă la aceste sesizări.

Dacă Guvernul crede că sesizările făcute de comitet nu sunt corecte - guvernul nu poate să arunce la coș sesizarea - e obligat prin lege să răspundă public și să spună care sunt motivele pentru care nu dă curs sesizării. E o lege care e europeană, care funcţioneazî în toate țările din UE.

Guvernatorul e în comitet, ministrul finanțelor e în comitet, șeful ASF e în comitet. Comitetul trebuie să discute problema care s-a creat.

Guvernatorul s-a pronunțat ieri: nu putem discuta la tv, trebuie să o discutăm în cadrul legal. Ăsta a e singurul cadru legal pentru asemenea discuție. Sigur că ministrul ar putea să-l invite pe guvernator la minister, dar invitația nu a sunat prietenește. A sunat ultimativ și cred că guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea chemări ultimative”, a explicat la Digi24 Adrian Vasilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri