Alternative de economisire la depozitul bancar

Data actualizării: Data publicării:
obligatiuni

Din cauza scăderii drastice a dobânzilor la depozite, oamenii se întreabă ce pot face cu economiile. Dobânda medie la un depozit bancar pe un an este de 1,2%. La obligaţiunile emise de companii şi tranzacţionate pe bursă, randamentul este de cel mult 9%. Cele mai mari profituri vin şi cu cele mai mari riscuri să pierdeţi banii: sunt aduse de investiţiile la bursă, în acţiuni şi obligaţiuni.

Varianta clasică a depozitului bancar, deşi este garantată în limita a 100.000 de euro, nu reuşeşte să înmulţească banii. O alternativă este Bursa de Valori Bucureşti unde oricine poate deveni acţionar al unei companii sau poate împrumuta o firmă în schimbul unei dobânzi peste cea oferită de bănci, prin obligaţiuni.

Ciprian Bârsan, senior trader la o societate de brokeraj: „10.000 de lei este o sumă în regulă cu care să începi tranzacţionarea la bursă. Până în această sumă se recomandă fonduri de investiţii sau unităţi de fond sau alte tipuri de investiţii care nu permite comisionare”.

Pentru asta trebuie să va faceţi un cont la o societate de brokeraj. Este exact ca la deschiderea unui cont bancar. Diferenţa este că, de banii dumneavoastră, va avea grijă o singură persoană: brokerul. Atenţie însă: acesta însă nu poate face tranzacţii fără mandatul meu.

Nicolae Grigoraş, director de tranzacţionare societate de brokeraj: „Dacă acel client nu vrea să piardă mai mult de 15% din bani, în momentul în care acţiunile scad mai mult de 15% intervine o alertă şi clientul poate să vândă acţiunile respective. Sau în momentul în care vrea să marcheze un profit de 20%. Când acţiunile cresc cu 20% clientul e alertat şi poate să vândă acţiunile respective”.

Primul lucru la care trebuie să vă uitaţi atunci când vreţi să cumpăraţi acţiuni este lichiditatea, adică valoarea acţiunilor tranzacţionate. Nu vreţi să cumpăraţi acţiuni şi să nu aveţi apoi cui să le vindeţi.

Bursa oferă şi variante sigure, precum obligaţiunile. Acestea îţi oferă un venit fix indiferent de cum se mişcă pieţele. În această categorie intră obligaţiunile de stat şi cele emise de companii, adică varianta prin care firmele se împrumută în schimbul unei bonificaţii date la o anumită scadenţă. Odată cumpărate, acestea pot fi vândute pe bursă, în orice moment.

Atunci când o persoană cumpără o obligaţiune cu o scadenţă de 10 ani, dar după 5 ani îşi vrea banii înapoi, poate vinde obligaţiunea unui alt investitor, prin Bursa de Valori Bucuresti. O vinde la preţul pieţei, care poate fi mai mare sau mai mic faţă de valoarea cu care a cumpărat obligaţiunea. Dar dacă are răbdare până la scadenţă, primeşte garantat atât suma plătită, cât şi dobânda oferită de companie.

Cele mai mari câştiguri oferite de obligaţiuni pe piaţa principală a celor mai mari companii listate la Bursă se situează între 5 şi 11%. Găsim aici companiile din domeniul energiei, dar şi băncile.

Randamente şi mai mari, cuprinse între 8 şi 12 procente primim de la companiile mai mici, care astfel se împrumută pentru a se dezvolta.

Informaţiile prezentate nu sunt recomandări de investiţii.

Câştigurile din obligaţiuni

Unicredit Bank S.A.

Dobânda: 6.35%

C.N.T.E.E. Transelectria

Dobânda: 6.10%

Obligaţiuni Garanti Bank

Dobânda: 5.47%

Raiffeisen Bank

Dobânda: 5.35%

International Investment Bank

Dobânda: 4.1%

C&V Water Control

Dobânda: 12%

Advanced Retail System S.A.

Dobânda: 10%

Good People S.A.

Dobânda: 9%

Bittnet Systems S.A.

Dobânda: 9%

Capital Fleet Services

Dobânda: 8%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri