ANAF renunță la „lista rușinii”

Data publicării:
anaf
ANAF-ul pierde procese pe bandă rulantă în fața contribuabililor taxați inutil

Gândită ca o măsură de reducere a datoriilor la stat, „lista rușinii” dispare. Potrivit unui proiect de lege, Fiscul nu va mai publica datoriile pentru persoanele fizice şi creşte semnificativ sumele pentru care companiile vor apărea pe această listă. ANAF anunță măsuri noi și pentru cei care au de recuperat bani de la stat.

Potrivit proiectului, vor fi publicate numai restanțele la buget ale persoanelor juridice. În plus, ANAF anunță ca pe această „listă a rușinii” nu vor mai fi publicate numele companiilor care au obligaţii fiscale restante sub 500 de mii de lei.

De asemenea, cei care au de recuperat bani de la stat vor primi acești bani în contul eventualelor datoriilor pe care le au.

Ministrul Finanțelor anunța de ceva vreme aceasta inițiativă și spune că nu se dorește decât încetarea expunerii inutile a contribuabililor, deoarece este mai importantă recuperarea restanțelor decât spectacolul mediatic. 

„Lista rusinii” pentru persoane fizice a fost publicată pentru prima dată în mai 2016 si cuprindea peste 187.000 de români care aveau datorii mai mari de 1.500 lei. Ei aveau de înapoiat statului peste 3,4 miliarde de lei. Majoritatea celor aflati pe listă aveau de înapoiat statului sume destul de dmici, însă numele din fruntea clasamentului au atras atenția. Robert Negoiță, actualul primar al sectorului 3 era lider detasat, cu restanțe de 232 de milioane de lei. Pe aceeaşi listă apăreau omul de afaceri Theodor Berna, cu datorii de 7,9 milioane de lei, patronul clubului FCSB, George Becali, cu 4 milioane de lei,  la fel ca Silviu Prigoană, dar şi omul de afaceri Cristian Ţânţăreanu cu 2,7 milioane de lei. Din totalul sumelor datorate de persoanele fizice statului, ANAF estima la vremea respectivă că poate recupera 2,3 miliarde de lei.

Fiscul a încetat să mai facă publică lista în acelaşi an, dar datele puteau fi furnizate la cerere. În schimb, în cazul persoanelor juridice, sumele erau mult mai mari. Pragul de la care companiile apar pe lista ruşinii este de 10.000 lei, iar datoriile cumulate erau de 77 miliarde de lei, din care Fiscul estima ca se pot recupera 62 de miliarde.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri