Analiză Business Club: Problema nu e la taxele noi, ci la cuantumul celor existente

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_08_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

De două zile auzim obsesiv un mesaj de la omeni din guvernul Dăncilă: nu va fi introdusă nicio taxă nouă. E rostită de multe voci, de unele în mod repetat și această cadență ridicată a mesajului deja devine suspectă. Ministrul de finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, a repetat astăzi mesajul transmis ieri de el și de premier. Și faptul că el este repetat de mai mulți arată că face parte dintr-o strategie de comunicare. Sunt un fel de asigurări.

Eu am spus asta și în 2015, cât timp o să fiu ministrul finanțelor nu o să adaug taxe noi, nu o să cresc cuantumul acestora, din contră, obligația mea e în sens învers. Nu vorbesc azi de reducerea altor taxe, avem azi un anumit nivel, România sta destul de bine în comparație cu alte state din zonă, vizavi de fiscalitate. Marea noastră problemă e în altă zonă, în principal partea birocratică, tot ce ține de lucrul statului cu piața, e marea noastra problemă în România, plecând de la avize, autorizații, modul în care se comporta cel de după ghișeu cu contribuabilul. Asta e marea noastră problemă și trebuie să acționăm radical”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor.

Cât timp voi fi premier nu voi introduce niciă taxă nouă în România. Scopul meu e de a ușura și simplifica viata economică, nu de a o complica”, a declarat Viorica Dăncilă, premier.

În România nu se poate pune problema unor taxe noi, decât dacă se va reveni... la taxa pe fumărit. Avem tot ce înseamnă taxe mari în ţara asta, legislaţia naţională e în acord cu directivele europene de fiscalitate, nu ne lipsesc taxe. Nu suntem Arabia Saudită, care abia în 2018 a introdus TVA. Le avem pe toate. Problema este de cuantumul celor existente.

Şi acolo e buba, dacă se va umbla la ele. Ministrul spune că nu vor creşte, dar şi ideea acea de a analiza impozitul progresiv arată unele perspective mai puţin plăcute. Nu e taxă nouă, domnule! E acelaşi impozit pe venit, acum redus la 10%, însă ridicat pe trepte.

Şi se tot insistă cu acest impozit, inclusiv din zona Ministerului muncii. Se popularizează sub mirajul unor deduceri importante care ar aduce benficii, dar acelea pot fi doar vălul. În spate se ascunde leopardul. Un impozit pe venit care poate ajunge şi la 40%. Pentru că a introduce impozit progresiv cu cote mici, adaptate la nivelul salarizării din România nu are logică. Costurile administrative ar fi prea mari. Şi, când ți se repetă că nu vor fi taxe noi, nu vor fi taxe noi, începi să te întrebi oare de ce oamenii ăştia insistă atât de mult?

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri