Anca Dragu: Dragnea este în continuare dezinformat despre veniturile publice

Data publicării:
Anca Dragu la o conferinta de presa
Senatoarea USR Anca Dragu. Foto: gov.ro

Anca Dragu l-a contrazis pe Liviu Dragnea, președintele PSD, în legătură cu veniturile publice. „Este în continuare dezinformat”, spune fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș.

Constat că preşedintele PSD este în continuare dezinformat cu privire la evoluţia veniturilor publice. Dumnealui susţine la TV că încasările depăşesc programul. În primul rând, programul nu a fost făcut public, deşi legea responsabilităţii fiscale aşa cere. În al doilea rând, dacă ar fi să cred afirmaţia, mă întreb de ce au făcut un program de încasări cu venituri fiscale mai mici decât anul trecut, în totală discordanță cu creşterea economică prognozată şi cu cheltuielile publice?”, a notat ea pe Facebook.

De exemplu, la 6 luni, încasările din impozitul pe profit sunt mai mici decât anul trecut cu 6.3%. La o creştere economică nominală de peste 7% (5.2% creşterea reală a PIB), impozitul pe profit ar trebui să înregistreze o creştere comparabilă cu a PIB-ului nominal. Încasări din TVA, accize, impozite pe proprietate... toate sunt sub nivelul din 2016. Reducerea de cota de TVA şi eliminarea supra accizei nu pot justifică modificări procentuale negative. Iar dacă raportăm aceste încasări la PIB, situaţia este şi mai dificilă. Impozitul pe venit şi contribuţiile au crescut, ca urmare a creşterii salariilor. Chiar şi aşa, veniturile fiscale totale sunt cu 1.1% mai mici decât în 2016”, a adăugat ea.

„Este posibil că în următoarele 6 luni să recuperăm aceste pierderi de venituri pubice? Cum? Şi dacă trendul încasărilor nu se îmbunătăţeşte? Probabil că investiţiile, deja mai mici cu 19% decât în 2016, vor fi în continuare tăiate”, a mai spus fostul ministru.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri