Sari la conținut
News Alert

Anul în care deficitul era mai mare la nouă luni, dar a rămas sub 3%

La finele primelor nouă luni din 2013, în guvernul Ponta II, România avea un deficit bugetar mai mare decât acum. 2013 a fost terminat totuși cu un deficit sub 3%. 

EU, Ukraine And Russia Continue Negotiations Over Natural Gas Shipments

Foto: Sean Gallup/Getty Images

Comisarul european Gunther Oettinger, responsabil pentru bugetul UE, a declarat joi, după întâlnirea cu membrii comisiilor parlamentare de buget - finanţe, că, în opinia sa, atât pentru acest an cât şi pentru 2018 există premise ca România să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 3%, precizând însă că politica bugetară naţională este în sarcina guvernului şi a politicienilor de la Bucureşti.

Întrebat în legătură cu faptul că datele Eurostat arată un deficit de 4,1% pe al doilea trimestru şi dacă sunt şanse să ne încadrăm în deficitul de 3%, comisarul european a răspuns: "Baza pe care o are România este în continuare una relativ bună, aveţi un grad de îndatorare per ansamblu relativ bun şi de asemenea, o dezvoltare, o creştere economică relativ bună. Cei 3% sunt recomandarea noastră de a vă încadra în acest obiectiv de 3%. Consider că atât pentru acest an, cât şi pentru anul următor,  există premise ca România să se încadreze în această ţintă de 3%".

Potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), după ce în primul trimestru a fost de 3,6% din PIB. După România, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonier, le-au înregistrat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).

Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri seară, că deficitul bugeter pe trimestrul doi este de 4,1% din PIB aşa cum arată datele Eurostat, însă a susţinut că Guvernul a luat măsurile necesare, iar "lucrurile au fost reaşezate" (...) Da, pe trimestrul 2 deficitul este de 4,1%. Noi nu vorbim de trimestre. Important e cum va fi la finalul anului. Am reaşezat lucrurile. Ati văzut la rectificare că am aşezat lucrurile”, a spus Mihai Tudose.

În istoria economică a ultimilor ani a existat un an în care după nouă luni cifrele privind deficitul bugetar au fost chiar mai proaste după nouă luni și când, în final, deficitul a rămas sub 3%. După primele nouă luni din 2013 deficitul a fost de 1,3% din PIB, respectiv 8,14 miliarde lei, față de 6,8 miliarde lei in perioada ianuarie-septembrie 2017. La finele anului 2013 deficitul era însă mult sub pragul de 3%, situându-se la 2,52% din PIB.

Totuși aceste eforturi de a ajsuta deficitul sub pragul de 3% nu sunt sănătoase pentru economie. De regulă incadrarea in derficit se atinge prin micșorarea cheltuielilor cu investițiile, a cheltuielilor social, etc.

Pe aceeași temă