Avalanşă de schimbări în politica fiscală. Cine primește vești bune și care ar fi cea mai drastică măsură

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Avalanşă de schimbări în politica fiscală, plănuite de Ministerul Finanţelor pentru perioada imediat următoare, dar şi de la anul. Guvernul pregăteşte mărirea accizelor la carburanţi, eliminarea sau reducerea mai multor impozite. Sunt măsuri care apar într-un proiect de ordonanţă al ministerului, aflat în dezbatere publică.

160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Să începem cu veştile bune - pentru medici: de anul viitor, aceştia vor fi scutiți de impozitul pe venit de 16%, iar măsura se aplică atât în cazul salariaţilor din sistemul public şi privat, cât şi pentru cei care au propriile cabinete.

Sunt modificări şi pentru românii care lucrează din ţară pentru firme din străinătate, tot de la 1 ianuarie anul viitor. Practic, nu va mai conta de unde vin aceste sume obţinute din activităţi independente. Este vorba despre câştiguri din producţie, cât şi din comerț, prestări de servicii sau profesii liberale. Se va considera că banii sunt obținuţi în țară și impozitaţi în consecință.

Şi o veste bună pentru investitori: impozitul pe dividende va fi eliminat de la 1 ianuarie 2018. Este o modificare aşteptată de toţi acţionarii care încasează profit din acţiuni şi care anul acesta plătesc un impozit de 5%. Măsura va afecta însă bugetul statului anul viitor. Se preconizează un impact negativ de 1,3 miliarde de lei, la care s-ar adăuga un minus la încasări de aproximativ 100 de milioane de lei pe an.

După toate aceste vești bune, e rândul celor proaste. În schimbarea Codului Fiscal se ia în calcul şi majorarea accizei pentru carburanţi. Benzina şi motorina s-ar putea scumpi astfel cu aproape 50 de bani pe litru, dacă proiectul analizat acum la Ministerul de Finanţe ar ajunge să fie aprobat. Preţul unui plin ar creşte chiar şi cu 10 la sută! Posibila majorarea a accizelor la benzină şi motorină i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi dintre social-democraţi. Ei spun că un astfel de proiect nu a fost discutat nici în partid şi nici în coaliţie.

Schimbări vor fi şi pentru bănci. Finanțele vor ca băncile să îşi poată deduce doar 30% din creanțele înstrăinate, la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. În prezent, băncile își pot deduce integral aceste cheltuieli. Oficiali guvernamentali spun că astfel băncile evită plata impozitului pe profit.

Încheiem cu o altă veste proastă. Primăriile pot majora impozitele pe terenurile agricole lăsate nelucrate timp de doi ani cu până la 100 de lei pe fiecare hectar. De exemplu, sumele pot creşte chiar şi de trei ori în cazul terenurilor de la sate.

Modificări pentru medici:

- Va fi eliminat impozitul pe venit pentru medici

- Măsura se aplică pentru salariaţi şi activităţi independente

- Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2018

Modificări pentru activităţile independente:

- Veniturile din străinătate vor fi considerate ca fiind obţinute în ţară

- Veniturile vor fi impozitate în România

- Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2018

Modificări pentru investitori:

- Va fi eliminat impozitului pe dividende

- Bugetul va pierde 1,3 mld. lei + 100 mil. lei

- Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2018

Modificări pentru bănci:

- Băncile vor putea să îşi deducă doar 30% din vânzarea creanţelor

- În prezent, băncile își pot deduce integral aceste cheltuieli

- Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2018

Modificări pentru agricultori:

- Impozitul pentru terenurile nelucrate timp de doi ani va fi majorat

- Primăriile pot majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha

- Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2018.

Citiți și: 

Guvernul vrea să mărească impozitele pentru firmele străine

Ați vrut salarii și pensii mai mari? Luați, atunci, accize mărite, amenzi și noi taxe

Reacția PNL la supraacciza pe combustibil

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri