Avertisment al vicepreședintelui CE privind celebrul MTO

Data publicării:
P028757000202-918656 (1)

În ultimii câțiva ani, România a deviat de la obiectivele bugetare pe termen mediu, spune Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene.

România a deviat, în ultimii câțiva ani, de la obiectivele bugetare pe termen mediu și este acum singurul stat membru al Uniunii Europene aflat într-o procedură de deviere, a declarat vineri Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru euro și dialog social, stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea piețelor de capital, potrivit Agerpres.ro.

"Constatăm că în ultimii câțiva ani România a deviat de la obiectivele bugetare pe termen mediu. În 2014 — 2015 era vorba ca deficitul structural (criteriu cuprins în setul MTO - Obiective pe Termen Mediu - n.red.) să fie de 1% din PIB, însă în ultimii doi ani România a deviat substanțial de la acest obiectiv și este acum singurul stat membru al Uniunii Europene aflat într-o procedură de deviere potrivit Pactului de stabilitate și creștere. Mă voi întâlni mai târziu și cu domnul ministru de Finanțe și voi discuta despre evoluțiile bugetare din România mai în detaliu. Pot deja să spun că am formulat recomandări clare confirmate de Consiliu privitoare la procedura de deviere suplimentară pentru a ne asigura că are loc o ajustare fiscală și că se atinge din nou obiectivul pe termen scurt", a spus Valdis Dombrovskis, la conferința "Creșterea favorabilă incluziunii sociale — provocări și oportunități".

Acesta a afirmat că România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, dar că există și o creștere rapidă a deficitului structural, iar aceste tendințe nu sunt reconciliabile, de aceea deficitul bugetar trebuie să scadă.

"În ceea ce privește schimbările de impozitare, vreau să afirm că într-adevăr suntem de acord că există o nevoie de a se sigura o predictibilitate fiscală, dar subliniez că până la urmă sistemele de impozitare directă rămân în responsabilitatea statelor membre pentru că acestea sunt cele care iau deciziile", a menționat Valdis Dombrovskis.

Citește explicațiile date de către Victor Ponta pe tema episodului MTO cu Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri