Banca Transilvania se pregăteşte să devină cel mai mare jucător pe piaţă

Data actualizării: Data publicării:
BT

Banca Transilvania va prelua Bancpost. Negocierile se vor încheia cel mai probabil la finele lunii viitoare. Transilvania a anunţat pe bursă că este în negocieri avansate şi când este anunţată piaţa, lucrurile sunt cam ca şi făcute. E achiziţia celei mai mări bănci scoase la vânzare şi se va strânge la un loc un activ mare, care pune în pericol poziţia de lider a BCR.

Acţiunile Banca Transilvania crescuseră peste zi şi cu 2,2%, semn că piaţa a primit foarte bine vestea preluării. Şi aparent, după Bancpost pe lista sa de cumpărături mai e încă o bancă grecească.

Bancpost este deţinută de grupul elen Eurobank care s-a angajat în faţa creditorilor internaţionali ai Greciei să îşi reducă activitatea în străinătate pentru a putea să-şi susţină financiar divizia de acasă.

Filiala românească are active de 2,8 miliarde de euro şi deţine 3% din piaţa locală.

După o eventuală achiziţie a Bancpost, Transilvania ar ajunge la 15,5% din piaţă, foarte aproape de liderul BCR care are 16%, dar tot scade de ani buni.

În cursa pentru preluarea Bancpost au mai fost şi două fonduri de investiţii. S-ar putea ca în alegerea cumpărătorului să fi contat pe lângă preţ, cerinţele BNR. Banca centrală a anunţat de mai multe ori că preferă o consolidare a pieţei, adică reducerea numărului de jucători prin fuzini ale unor entităţi deja prezente. Iar poziţia băncii naţionale este foarte importantă în condiţiile în care ea este cea care dă aprobările.

Într-un comunicat transmis investitorilor la bursă, Banca Transilvania estimează că negocierile se vor finaliza la finele lui octombrie şi spune că rezultatul lor va fi anunţat după ce vor fi obţinute şi aprobările necesare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri