Băncile: Criza financiară, vinovată de neplata de impozit pe profit

Data publicării:
shutterstock_574713295

Pierderile financiare raportate de băncile din România au fost generate de criza financiară globală, au susţinut vineri, într-un comunicat comun de presă, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Aceștia au precizat că pierderile au avut drept consecinţă necesitatea suplimentării capitalului social cu sume importante, care au intrat în România de la acţionarii străini, informează News.ro.

Precizările au venit după ce ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a spus că doar o treime dintre bănci au plătit impozite în ultimii cinci ani. În răspunsul trimis bancherii pretind că, față de alte țări unde băncile au fost ajutate de guverne (faimoasele bail-out-uri), în România nu ar fi primit un leu de la stat.

“Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de către acţionarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro în perioada 2008-2016. Reiterăm că sectorul bancar din România a traversat criza financiară globală fară ca un singur leu să fie cheltuit de către statul român, cum a fost cazul în alte 23 de ţări membre ale Uniunii Europene”, se mai arată în comunicat. În 2009 însă BNR a micșorat drastic rata rezervelor minime obligatorii deținute de bănci, măsură ce a ușurat considerabil situația în care acestea se aflau după declanșarea crizei.

Reprezentanţii celor două organizaţii susţin că la solicitarea autorităţilor, băncile europene relevante reprezentate şi în România şi-au păstrat expunerea pe România prin „acordul de la Viena”, sprijinind statul român inclusiv prin finanţarea datoriei publice într-o perioadă în care finanţarea din piaţa externă se blocase.

Adevărul este iarăși pe jumătate. Finanţările acordate de acţio­narii străini băncilor de pe piaţa locală au în­ceput să crească substanţial în urmă cu aproximativ un deceniu şi au ajuns la un maxim de 26 mld. euro în 2008, în timp ce după încetarea acor­dului de la Viena resursele externe s-au înjumătăţit, coborând anul trecut la 11 miliarde euro, informa în luna mai 2017 Zf.ro.

“Dincolo de efectele crizei, profiturile reduse ale sectorului bancar au avut drept cauză şi eforturile pentru reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducere a dobânzilor, însă şi de schimbare a modului de calcul prin conversia la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) începând cu anul 2012”, se mai arată în comunicat.

Reacţiile ARB şi CPBR vin în contextual în care în spaţiul public au apărut nişte declaraţii prin care se afirmă că unele instituţii de credit din România fie îşi externalizează profiturile, fie înregistrează pierderi în mod voit pentru a se sustrage plăţii impozitului pe profit.

ARB şi CPBR resping generalizarea acestor acuzaţii, considerând că în situaţia în care autorităţile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituţii de credit, acestea trebuie clarificate şi soluţionate individual.

Precizările băncilor vin ca reacţie la mai multe afirmaţii ale ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a spus recent că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

„Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare, 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cinci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a afirmat Mişa.

Comentând declaraţiile lui Mişa, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a menţionat, săptămâna trecută, că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au făcut profit.

”Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, şi atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc”, a declarat guvernatorul BNR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri