Sari la conținut

Banii care "stau" - 49 de miliarde de lei

Românii deţin aproape 49 de miliarde de lei în conturile la vedere din bănci. Sunt bani care stau. Nu sunt nici măcar purtători de dobândă. Piaţa de capital şi fondurile mutuale sunt o alternativă pentru depozitele bancare. Dobânzile sunt şi de câteva ori mai mari. Iată care sunt diferenţele şi riscurile.

Mihai Coşăreanu, investitor la bursă: „Iniţial am pornit cu un risc mai mic şi acum vreau să trec pe un risc mai mare. Şi lunar mi-am setat o valoare de investiţii, 30% din salariu, 10 % în obligaţiuni şi 20% în acţiuni. Strategia mea este să cumpăr şi să ţin pe o perioadă cât mai mare ca să pot să scot investiţia cât mai târziu şi să fie mult mai profitabilă”.

Răbdarea este regulă de aur atunci când cumpăraţi acţiunile unei companii listate la bursă, spun specialiştii. Nimeni nu vă poate garanta că acestea vor avea peste un an sau doi o valoare mai mare.

Ludwig Sobolewski preşedintele Bursei de Valori Bucureşti: „Răbdarea este necesară. De asemenea nervii puternici sunt necesari, pentru că timp de 6 luni, 8 luni, un an şi jumătate, doi ani, multe lucruri se pot întâmpla. Poate fi o criza financiară sau un alt eveniment major în politică sau în economie”.

Tocmai din cauza pericolelor sau din lipsă de timp, managementul riscului şi administrarea banilor pot fi încredinţate unui fond mututal. Acesta va gestiona banii prin plasamente în depozite, obligaţiuni emise de stat şi companii sau în acţiuni. Sunteţi cel care decide în ce să investească mai mult, în funcţie de riscul asumat. Şi în acest caz, randamentul este mai sigur atunci când fondul are expunere mai mare pe obligaţiuni şi mai mic în acţiuni.

Dan Popovici, director general al OTP Asset Management: „Cele mai sigure fonduri - monetare sau cele de obligaţiuni cu durată foarte scurtă - au randamente la o dată şi jumătate sau de două ori dobânda unui depozit”.

De exemplu, la o investiţie de 10.000 de lei, randamentul mediu ajunge la 4% pe an. În 5 ani, profitul este 2.167 de lei, iar dacă aveţi răbdare 15 ani depăşeşte 8.000 de lei.

Sunt 420.000 de români cu investiţii în fonduri într-o piaţă de peste 5 miliarde de euro.

O investiţie directă mai bănoasă decât un depozit bancar, dar mai puţin riscantă decât cea în acţiuni o reprezintă obligaţiunile. Acestea pot fi cumpărate la prima mână la emitere, dar şi de pe piaţa de capital .

Acestea din urmă aduc câştiguri mai mari pentru că statul este cel care se împrumută la cele mai mici costuri.

Obligaţiunile de stat şi cele emise de companii pot fi cumpărate şi direct de pe bursă, fără a mai fi nevoie de fond de investiţii. Vă puteţi face cont la un broker, unde să depuneţi o sumă de bani egală cu preţul de pe piaţă al obligaţiunii. Ca şi în cazul acţiunilor, preţul fluctuează zilnic în baza cererii şi al ofertei. Asta dacă vreţi să vă recuperaţi banii înainte de scadenţă. Pentru că orice emisiune de obligaţiuni de stat sau emise de companii au o perioadă de împrumut şi o dobânda.

Eduard Inizian, director pentru clienți firme Erste Asset Management: „Dacă ai un titlu, un certificat de trezorerie pe 6 luni, atunci este uşor. Aştepţi scadenţa şi primeşti randamentul scontat”.

Bonusul ajunge şi la 9% pe an. Ceea ce înseamnă că la o investiţie 10.000 de lei câştigul este de 900 de lei. După plata impozitului şi a comisioanelor către broker rămâneţi cu aproximativ 750 de lei.

Informaţiile prezentate nu sunt recomandări de investiţii.