Biriș: Efecte nebănuite ale mutării contribuțiilor la angajat

Data publicării:
538373_538373_gabriel_biris

Fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, actual consultant fiscal, Gabriel Biriș, atrage atenția asupra două efecte nebănuite pe care le va avea transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Măsura transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, intenționată de PSD pentru 2018, nu trebuie să preocupe din punct de vedere al efectelor implicate asupra veniturilor angajaților, ci pentru alte două aspecte importante, spune consultantul fiscal Gabriel Biriș într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”(Măsura - n.red.) a fost şi sper că încă mai este gândită să asigure neutralitate, adică fără costuri suplimentare pentru angajator, acelaşi net pentru angajat”, spune Biriș. Atunci unde vor apărea problemele? ”Problema cea mai mare a acestei măsuri nu este dispoziţia tranzitorie, ci altceva. De fapt sunt două mari probleme despre care nu face vorbire ministrul (...) prin majorarea brutului se majorează şi salariul minim şi salariul mediu. Asta înseamnă că măsura trebuie neutralizată prin ajustări, altfel vor apărea surprize neplăcute, una chiar ucigătoare. Neplăcut va fi, de exemplu, să constatăm că vor creşte amenzile rutiere (care sunt calculate în funcţie de salariul minim), deci trebuie modificată şi legea care stabileşte amenzile. Ucigător va fi pentru buget creşterea cu 22,7% a pensiilor pentru că valoarea punctului de pensie depinde de salariul mediu, care va creşte şi el cu 22,7%. Deci, trebuie şi aici ajustări. Nu e greu, trebuie doar făcut inventarul complet.”, afirmă el.

În plus transferul va afecta firmele tip PFA, aspect în privința căruia Ministerul de Finanțe nu spune nimic. ”Ministrul Mișa nu a spus nimic în legătură cu PFA. Cum va afecta măsură pe cei care obţin venituri din activităţi independente? Se va ţine de mult trâmbiţatul program al PSD şi va face contribuţiile opţionale pentru această categorie?”, se mai întreabă consultantul fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri