Blocurile ”pe persoană fizică”, scutite de taxe

Doru Cireaşă Data publicării:
prima casa cheie apartament_shutterstock_767663176
Foto: Shutterstock

În timp ce românii plătesc impozite pe venit de 16%, la care se adaugă contribuții sociale de pensie și sănătate importante pe salariile lor, investitorii imobiliari, deghizați în ”persoane fizice”, vor beneficia printr-o lege recentă inițiată de PNL și aprobată de majoritatea parlamentară de scutiri importante la plata contribuțiilor și TVA pe motiv că au fost nedreptățiți.

Promulgată acum două zile de către președintele Klaus Iohannis, legea 29/2018 vine să scutească persoanele fizice care construiesc blocuri întregi și ansambluri imobiliare fără a plăti taxele aferente. Potrivit practicilor Fiscului, destul de neclare până acum și aplicabile diferențiat, acești așa ziși investitori datorează impozite pe venit, contribuții sociale și chiar TVA la tranzacțiile făcute.

Un proiect de lege inițiat de patru deputați PNL, anume Bogdan Iulian Huțucă (fost șef al ANAF), Raluca Turcan, Claudiu Vasile Răcuci și Ștefan Ion aduce scutiri importante de taxe investitorilor, după ce acesta a fost transformat în lege.

Într-o postare apărută pe pagina sa personală de Facebook, Gelu Ștefan Diaconu, fost șef al Fiscului lansează un atac dur împotriva PSD considerat vinovat de lansarea legii. ”Acum două zile a fost promulgată legea nr.29/2018 privind anularea unor obligaţii fiscale. Dacă citiţi textul legii, sunteţi tentaţi să credeţi că ar repara vreo nedreptate făcută vreunei categorii năpăstuită de contribuabili. Nici vorbă de aşa ceva (...) Poate fi un adevărat studiu de caz despre cum PSD-ul legiferează în România în beneficiul unui mănunchi de şmecheri, provocând pagube de sute de milioane bugetului de stat”, spune Diaconu.

El afirmă că legea amintită anulează impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi accesoriile aferente calculate de fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartaluri de blocuri de birouri şi locuinţe în cele mai luxoase zone ale ţării: Bucureşti, marile oraşe, Mamaia, Năvodari, etc.

”Aceşti şmecheri pentru a evita plata taxelor către stat “au construit pe persoană fizică” plătind impozite neglijabile în acelaşi cuantum prevăzut în Codul Fiscal pentru amărâţii care au tranzacţii ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri). Diferenţa de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiţi) şi aceşti şmecheri/persoane fizice este uriaşă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacţiei la 1% (sau2-3% pentru alte praguri valorice)”, explică el.

Diaconu spune că verificările Fiscului pe acest subiect au fost numeroase însă că de acum încolo, după aprobarea legii, se ”şterge totul dintr-un condei”.

O mostră din legea menționată de Diaconu: ”Organul fiscal nu reîncadrează veniturile obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal ca venituri dintr-o activitate independentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2017”, spune proaspăta lege 29 din 2018. Mai mult banii trebuie restituiți celor care au construit blocuri întregi ca persoane fizice pentru a beneficia de regimul fiscal avantajos. ”Persoanele care au efectuat plata obligaţiilor fiscale pentru care prezenta lege prevede anularea acestora, au dreptul la restituirea sumelor achitate”, spune noua lege care, dealtfel, a fost votată de 249 de deputați cu un singur vot contra și treei abțineri.

Cum își promova liberalul Huțucă inițiativa

Președintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Bogdan Huțucă, vicepreședinte al Comisiei pentru Buget Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, anunța la finele lui octombrie că o Comisie de specialitate din Senat a dat raport favorabil proiectului de lege pe care acesta l-a inițiat, privind anularea unor obligații fiscale pentru dezvoltatorii imobiliari.

Foto: Huțuca promovându-și inițiativa la Constanța. Sursa foto: tomisnews.ro

 „Astăzi am primit raport favorabil pentru propunerea legislativă privind anularea datoriilor impuse de ANAF dezvoltatorilor imobiliari. Vă reamintesc că această măsură este impusă de faptul că organele fiscale au îndrumat și asistat eronat agenții economici, permițând încadrarea greșită a veniturilor obținute de aceștia ca venituri din transferul bunurilor din patrimoniul personal. Impozitul a fost reținut de notari și nu ca venituri în urma unei activități economice. Acești contribuabili au beneficiat, ani la rând, de rambursări de TVA din partea statului nefiind sesizați cu ocazia verificărilor cu privire la încadrarea greșită a impozitului pe venit. ANAF a perpetuat această stare de fapt oferind puncte de vedere greșite sau contradictorii”, susținea deputatul liberal Bogdan Huţucă, potrivit tomisnews.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri