Sari la conținut

BNR absoarbe lichiditatea din piață. Dobânzile pot crește

BNR a atras depozite de 18,6 miliarde de lei de la bănci, în prima operațiune de acest tip după 2011.Banca Națională a României a lansat, pe neașteptate, luni, prima operațiune de atragere de depozite de la bănci după ianuarie 2011, încercând să aducă dobânzile din piață mai aproape de dobânda cheie, în condițiile în care rata anuală a inflației a crescut la 5%, potrivit Profit.ro.

Băncile comerciale au depus la BNR un exces de lichiditate de 18,66 miliarde de lei pe termen de o săptămână la dobânda cheie de 2,25% pe an - cea mai mare sumă adjudecată de către BNR până acum printr-o operațiune de piață. Operațiunea nu a fost anunțată înainte, iar Consiliul de Administrație al BNR considera, în ședința din 4 aprilie, că excesul de lichiditate din sectorul bancar, care a contribuit la menținerea unui nivel redus al dobânzilor, este unul tranzitoriu.

Între timp, însă, inflația a ajuns la 5% în martie, peste prognoza băncii centrale și mult peste ținta de 2,5% +/-1 puncte procentuale, care este pusă în pericol și pentru finele anului.