BNR, către Ministerul de Finanţe: Trebuie să ne consultaţi înaintea deciziilor privind politica monetară

Data actualizării: Data publicării:
mugur isarescu
Mugur Isărescu: Am trăit momente de panică la începutul pandemiei. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că îşi doreşte, ca şi până acum, "o cooperare loială” cu ministerul, dar a atenţionat că o astfel de cooperare presupune consultare prealabilă a băncii centrale atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară şi stabilitatea financiară a ţării. Anunţul vine după ce Ministerul de Finanţe a atras atenţia că banca centrală trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar.

180329_COMISIE_BNR_ISARESCU_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Joi, PSD a cerut BNR să îşi facă datoria şi să apere moneda naţională, afirmând că BNR are destule resurse în acest sens.

Vineri, Ministerul Finanţelor a atras atenţia că banca centrală trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar. În plus, ministerul a subliniat că ”Guvernul îşi doreşte o cooperare loială” cu banca centrală.

Ulterior, BNR a reacţionat şi a atras atenţia că o cooperare presupune şi consultarea băncii centrale.

”Banca Naţională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni şi internaţionali. În acest context, BNR îşi doreşte, ca şi până acum, "o cooperare loială cu Ministerul Finanţelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale şi monetare în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri". O asemenea colaborare presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale şi stabilitatea financiară a ţării”, se arată în comunicat.

BNR a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record în raport cu leul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri