Bugetul SPP, diminuat cu 50 de milioane de lei în comisiile de buget-finanţe. Reacția instituției: „Este la limita minimă de funcţionare”

Data actualizării: Data publicării:
dezbateri pe buget in parlament
Foto: Agerpres

Comisiile de buget-finanţe au adoptat, marţi, bugetul Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) pe anul 2019 cu 20 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă", scrie Agerpres.

dezbateri pe buget in parlament
Foto: Agerpres


Parlamentarii din cele două comisii au adoptat un amendament al PSD potrivit căruia bugetul SPP se diminuează cu 50.000.000 de lei de la capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, din care 40.000.000 de lei de la titlul „Cheltuieli de personal”, 5.000.000 de lei de la titlul „Bunuri şi servicii” şi 5.000.000 de lei de la titlul „Active nefinanciare”. Acest amendament a fost adoptat cu 18 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi două abţineri şi vizează corelarea cu un amendament adoptat la bugetul Ministerului Sănătăţii, care a fost suplimentat cu 230.000.000 de lei pentru implementarea de către CNAS a programului „Diabet juvenil”.

Reprezentantul SPP, generalul de brigadă Valentin Uşurelu, a subliniat că bugetul alocat serviciului pe anul 2019 „nu este unul de dezvoltare, ci la limita minimă de funcţionare şi de executare a misiunilor curente prevăzute de lege şi de angajamentele internaţionale ale României care intră în competenţa de soluţionare a SPP”.

„Orice diminuare (...) va face ca aceste misiuni să nu mai poată fi îndeplinite la nivelul standardelor adecvate, va face ca măsurile de securitate pentru vizita Papei şi Preşedinţia Consiliului UE să prezinte probleme privind îndeplinirea acestor misiuni”, a spus generalul de brigadă Uşurelu.

Potrivit proiectului de buget transmis de Guvern Parlamentului, în acest an, SPP va avea alocată suma de 233.801.000 lei, cu 20,77% mai mare decât cea de anul trecut. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri