Sari la conținut

Calcule FMI: Promisiunile electorale, cost suplimentar de 5,5% din PIB

Calculul, unul ilustrativ, a fost făcut de către oficialii FMI și se referă la măsurile anunțate înainte de alegeri de către partidul de guvernământ.

nu-le-dau-salarii-nu-avem-primarie-greva-administratiei-18542693

Un cost suplimentar de 5,5% din PIB ar trebui suportat de România până în 2020 dacă măsurile anunțate înainte de alegeri de către partidul de guvernământ ar fi puse în practică. Estimarea a fost avansată vineri de către Reza Baqir șeful FMI la București, aflat în aceste zile în vizită în România.

Delegația FMI poartă discuții nu în cadrul vreunui acord cu instituția internațională, ci în conformitate cu prevederile articolului IV din statutul FMI (asistență tehnică, consultări).

El a menționat că măsurile considerate sunt, pe lângă legea salarizării unice, o reducere a nivelului CAS, introducerea unui impozit diferențiat, a unui TVA mai mic și aplicarea unei cote zero de TVA la locuințe. Estimările nu includ efectele de runda a doua (spre exemplu o reducere a taxelor ar putea duce la o creștere economică accentuată, soldată în final cu venituri mai mari la buget).

Baqir a atras atenția asupra deficitului bugetar în creștere și a spus că România este țara UE cu cea mai mare majorare a deficitului bugetar structural (componenta de structură a deficitului, care nu ia în calcul factorii conjuncturali).

"Pentru anul acesta, estimăm că, dacă nu se iau alte măsuri în afară de cele incluse deja în buget, deficitul proiectat va fi de 3,7% din PIB. În timp ce deficitul este proiectat la 3,7% într-un scenariu în care politicile nu se modifică, vedem unele probleme care se configurează anul viitor. După estimările noastre, noi proiectăm că deficitul anului viitor va ajunge la 3,9% din PIB. Aș vrea să precizez că estimările noastre pentru anul viitor se vor modifica odată ce se vor purta discuțiile pe bugetul 2018. Informațiile noastre la acest moment se bazează pe ceea ce s-a inclus cu privire la anul 2018 în bugetul anului 2017 și pe efectele unor politici care sunt deja luate în considerare, cum ar fi majorarea punctului de pensie care trebuie să intre în vigoare în cursul acestui an", a spus Baqir.

Potrivit acestuia, pe termen mediu, pentru a avea o poziție confortabilă, un deficit în jur de 1,5% din PIB este suficient pentru a păstra datoria publică pe o traiectorie descendentă.

"Un deficit de 2,3% din PIB pentru anul acesta și de 2% pentru 2018 ar contribui la atingerea acestui scop. Pentru 2018, un deficit de 2,3% din PIB ar fi ceea ce economiștii numesc opoziție neutră din punct de vedere fiscal", a arătat oficialul FMI.