Care sunt băncile de importanță sistemică mondială prezente și în România

Data publicării:
666

Comitetul de Stabilitate Financiară (FSB) - organismul care consiliază statele G20 cu privire la reforma sectorului bancar și supervizează reglementarea sistemului financiar global - a publicat luni lista celor 30 de bănci de importanță sistemică pe plan global. Patru din aceste bănci activează și în România.

666

Cele 30 de bănci trebuie să îndeplinească cerințe de capital mai stricte, transmite Reuters.

FSB a apreciat că reglementările mai stricte pentru aceste bănci vor reduce posibilitatea prăbușirii lor și vor limita efectele negative în eventualitatea falimentului, potrivit Agerpres.

Cele mai importante bănci de importanță sistemică — care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 (măsură a solidității unei bănci din punct de vedere a instituțiilor de reglementare) cu 2,5% mai ridicat decât cel solicitat altor instituții financiare — sunt Citi și JPMorgan din SUA. JPMorgan a înlocuit HSBC, cea mai mare bancă din Europa, care acum este în categoria instituțiilor financiare care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 2% mai ridicat, alături de Bank of America, BNP Paribas și Deutsche Bank.

De asemenea, în categoria băncilor cu un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 1,5% mai ridicat se află: Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs, ICBC (China), Mitsubishi UFJ și Wells fargo.

Ultima categorie este cea a instituțiilor financiare care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 1% mai ridicat: Agricultural Bank of China, Bank of China, Bank of new York Mellon, China Construction Bank, Group BPCE, Group Credit Agricole, ING Bank, Mizuho FG, Morgan stanley, Nordea, RBS, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, State Street, Sumitomo Mitsui FG, UBS, UniCredit Group.

Din ianuarie 2019, marile bănci vor trebui să dețină un capital tampon, alcătuit din obligațiuni sau alte instrumente financiare, de cel puțin 16 — 20% din activele lor riscante, cum ar fi împrumuturile. Aceste obligațiuni vor fi convertite în acțiuni pentru a ajuta o bancă ce se confruntă cu probleme financiare.

O parte din capitalul tampon trebuie să fie deținut de subsidiarele marilor bănci, pentru a reasigura autoritățile naționale de reglementare.

Printre cele 30 de instituții de creditare considerate de importanță sistemică se află și bănci care au o prezență importantă per piața din România: Societe Generale, Credit Agricole, UniCredit sau ING Bank.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri