Cât a costat Banca Națională un ROBOR în scădere. Suma e dublă față de anul trecut

Data publicării:
lost my dollars
man look his money fly away

Banca Națională a mai realizat luni o operațiune repo de 10,23 miliarde lei. Băncile trebuie să restituie banii împrumutați în șapte zile la o dobândă de 2,5% pe an, mult mai mică decât cea la care se împrumută orice român.

Împrumutul explică micșorarea ROBOR atât luni cât și marți. Este a 11 operațiune repo din acest an însă intrervențiile BNR prin care se oferă astfel lichiditate pe piață au demarat de abia în luna august. Este intersant că anul trecut BNR a făcut doar 10 operațiuni ROBOR cu începere din luna octombrie iar sumele împrumutate (43 de miliarde de lei pe piață) s-au situat la mai puțin de jumătate din cele împrumutate de BNR în acest an, doar până în prezent.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,16%, cel mai mic nivel din ultimele şapte săptămâni, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a scăzut de la 3,24 la 3,20%. Marţi, indicele a ajuns la 3,16%, cel mai mic nivel din 9 octombrie, când a fost 3,13%. Totodată, indicele Robor la şase luni a scăzut, marţi, la 3,41%, cel mai mic nivel din 16 octombrie, când a fost tot 3,41%. Luni, acest indice a scăzut de la 3,46% la 3,42%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri