Ce se întâmplă cu lira Turciei. Vineri a mai pierdut 12%

Data publicării:
imaginea lui recep tayyip erdogan pe fundal
Foto: Chris McGrath/ Getty Images

Lira turcească a mai pierdut 12% din valoarea sa față de dolar vineri, șoc ce a provocat căderi puternice ale monedelor unor țări emergente și ale acțiunilor emise de câteva bănci mari europene.

Investitorii au pus sub semnul întrebării de luni de zile sănătatea finanțelor publice din Turcia și capacitatea acestei țări de a își plăti datoriile. Până vineri, aceste preocupări au lovit direct doar Turcia, însă acum s-au extins pe piețele externe, potrivit Wall Street Journal.

Lira turcească a pierdut teren în faţa dolarului imediat după decizia instanţei de la Washington de a impune sancțiuni pentru doi din miniștrii lui Tayyip Erdogan, din cauza pastorului american judecat de Turcia pentru acuzații de terorism. Prăbușirea lirei a reflectat astfel îngrijorările investitorilor legate de tensiunile cu Statele Unite.

În replică, Erdogan a avertizat că Statele Unite vor pierde un aliat puternic şi sincer dacă nu îşi schimbă atitudinea faţă de ţara sa. Ulterior, el a revenit cu un mesaj în care îi ruga pe cetățenii turci să schimbe valută, pentru a combate deprecierea lirei.

Banca Centrală a Turciei a decis, în luna mai, să majoreze dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază, în ideea de a pune capăt scăderii cursului de schimb al lirei şi a restabili încrederea investitorilor, afectaţi de politica intervenţionistă a preşedintelui Tayyip Erdogan, transmite Reuters, citat de Agerpres.

De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut 28% din valoare iar investitorii se aşteptau ca această prăbuşire să oblige Banca Centrală să intervină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri