Sari la conținut
News Alert

Cercetătorii au fost scutiţi de impozit doar teoretic

Cercetătorii încă aşteaptă să primească salarii mai mari, după ce Guvernul a decis ca, din august, să fie scutiţi de impozitul pe venit. Au primit şi în această lună aceleaşi lefuri, în ciuda promisiunilor că scutirea va fi aplicată cât mai curând. Problema pare să fie administrativă - nu toţi cercetătorii scapă de plata impozitului, iar pentru fiecare proiect la care lucrează trebuie făcute calcule. Situaţia îi nemulţumeşte, întrucât sunt de părere că a fost timp suficient pentru clarificarea acestor detalii.

Doar cei din domeniul cercetării aplicative sunt scutiţi de impozitul de 16% pe venitul din salarii, potrivit unei decizii pe care Guvernul a luat-o în vară. Numai că, în unele institute, modificarea nu este aplicată nici acum.

George Epurescu, preşedintele Sindicatului „Radiaţia”, Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor: „Şi luna aceasta, deci a doua consecutiv, regăsim pe fluturaşul de salariu impozitul oprit pentru a fi virat către stat, deşi ordinul de ministru are deja o lună de la publicarea în Monitorul Oficial, toate normele sunt în vigoare, a avut timp de o lună administraţia Institutului şi nu e cazul numai la institutul meu.”

De vină pentru situaţia creată ar fi legea neclară, spune conducerea Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor. Toate calculele ar putea fi gata săptămâna viitoare. Pentru fiecare activitate în parte, cercetătorul trebuie să aleagă la ce categorie se încadrează proiectul la care lucrează - la cercetare fundamentală sau la cea aplicativă.

Legea prevede că numai cercetarea aplicativă e scutită de impozit, iar asta în anumite condiţii. De exemplu, activitatea pentru care se aplică facilitatea fiscală să fie cuprinsă într-un proiect de cercetare-dezvoltare.

Adrian Benţa, specialist fiscal: „Mi se pare o condiţie bună, atâta timp cât nu creează o discriminare. Această scutire de impozit ne aduce o stimulare de la sine, nu ar trebui să avem restricţii.”

Cercetătorii atrag atenţia ca va fi greu de făcut o delimitare clară. Guvernul vrea, prin această scutire, să reducă migraţia creierelor.

Carlos Moedas, comisar european pentru Cercetare: „Nu ştiu multe ţări în Europa care au crescut bugetul pentru cercetare şi ştiinţă cu 30% într-un an, care au acordat facilităţi fiscale celor care lucrează în domeniul cercetării şi ştiinţei, aşa cum a făcut România.”

În România, peste jumătate dintre salariaţii din domeniul cercetării sunt angajaţi la stat. Câştigul mediu lunar este de circa 3.150 de lei.

Salariaţii în cercetare-dezvoltare

sectorul învăţământ superior 19.460 persoane

sectorul mediului de afaceri 11.580 persoane

sectorul guvernamental 11.110 persoane

sectorul privat non profit 220 persoane

Total: 42.370 persoane

Sursa: INS