Cererea europarlamentarilor PSD de a începe o investigație pe ROBOR a fost refuzată

Data actualizării: Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

Bruxellesul a dat cu flit puterii de la Bucureşti la cerea de a deschide o investigaţie europeană pe tema manipulării ROBOR. Comisarul pentru concurenţă a răspuns scrisorii unor europarlmentari PSD în care arată că documentaţia prezentată este veche, de peste 10 ani, iar datele oferite nu sugerează că există dovezi de manipulare.

Cel mai probabil acolo au ajuns detalii despre evenimentele din toamana lui 2008, cele pe care le flutură Daniel Zamfir, din timpul luptelor pe curs, când pentru a apăra leul, BNR a golit piaţa de lei, ca să nu-şi mai poată închide contractele astfel încât să câştige din deprecierea monedei.

Legat de paralele făcute cu investigaţiile pe Euribor, oficialul european a precizat că a fost vorba de legături cu produsele derivate din pieţele financiare, fără a exista influenţe asupra creditelor pentru populaţie. Acestea nu au fost afectate de practicile băncilor.

Comisarul a mai transmis că autoritatea de concurenţă naţională a făcut o investigaţie, finalizată acum şase ani, şi în anchetă a consultat comisia de la Bruxelles, fără a exista indicii de cartel.

Parlamentul de la Bucureşti are un raport al său pe această temă, care este posibil să fie dezbătut şi votat săptămâna viitoare.

Citește și Dezbateri aprinse după propunerea ca noul ROBOR să se aplice şi creditelor în curs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri