Chidesciuc, JP Morgan. De ce a majorat Guvernul salariul minim

Data publicării:
portofel cu bani lei bancnote_shutterstock_64300114

Guvernul a majorat salariul minim cu rate de creștere de neîntâlnit în UE nu atât din vreo grijă față de cei prost plătiți cât pentru că avea nevoie de venituri la buget. Un salariu minim mai mare pe economie aduce sume colectate din impozitul pe venit, contribuții de asigurări sociale și de sănătate mai mari.

”Salariul minim din România a avut cea mai mare rată de creștere din UE. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că a fost nevoie de venituri la buget și s-a forțat creșterea veniturilor prin creșterea salariilor. O bună perioadă a acestor majorări nu a fost însoțită de inflație, semn că salariul minim fusese prea mic. Dar în ultima perioadă este evident că s-a mers prea departe cu aceste majorări. Dacă ne uităm la raportul salariului mediu din sectorul public și cel privat suntem la nivelul anilor 2007-2008. Nu cred că mai e mult spațiu de creștere a salariului minim în România în perioada următoare!”, a spus miercuri Nicolae Chidesciuc, economist JP Morgan, citat de Hotnews.ro.

Întrebat pe ce măsuri trebui să se concentreze decidenții de politici economice din România, economistul JP Morgan a spus: ” Pe atragerea de investiții- fie ale românilor fie investiții străine- care să ducă la creșterea producției, a productivității și care să permită apoi creșteri salariale. Nu cred că modalitatea potrivită de a obține acele majorări salariale este prin intermediul unor legi.”

Chidesciuc mai crede că România ar putea întâmpina probleme în viitor cu plata pensiilor. ”Ritmul de îmbătrânire din România e foarte ridicat, emigrația e foarte ridicată. Nu cred că aceste majorări salariale vor stopa migrația externă, în condițiile în care instituțile Statului nu sunt foarte puternice și poți oricând obține un standard de viață mai bun în străinătate. Cred că vor rămân în țară doar cei care sunt fericiți cu cea ce fac ei în România. Presiunea pe generațiile viitoare va crește și va fi foarte dificil să plătești pensiile câtă vreme vei avea tot mai puțini salariați care să achite pensii unui număr tot mai mare de pensionari. Trendul nu e deloc favorabil dar acest lucru nu cred că e un secret, spune economistul român.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri