Cîțu: România se împrumută mai scump decât Grecia. În ce buzunare ajung banii plătiți în plus

Data publicării:
florin citu fb

România se împrumută mai scump decât Grecia, iar surplusul la banii plătiți în plus ajung în conturile unor lideri politici, a lansat marți acuzații grave vicepeședintele PNL, Florin Vasile Cîțu.

Foto: Dobânzi armonizate pe termen lung. Sursa YCharts

El spune că băncile din România nu mai împrumută de mult Guvernul căci și-au atins limitele de împrumutare a statului. ”Băncile din România nu mai împrumută statul român de aproape doi ani. Au deja cam 23% din active obligaţiuni de stat. Nu mai au loc”, spune el. Cei care cumpără prin intermediul băncilor sunt tot felul de fonduri cu sediile în Londra dar acţionari din Rusia, China şi alte off-shoruri din America Latină.

Redăm postarea lui:

De ce tace Curtea de Conturi? Dar CSAT? De doi ani de zile România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa. Mai Scump decât Grecia. Şi ce este şi mai ciudat, costurile de finanţare pentru Grecia scad în timp ce DOAR pentru România, din toată Europa, cresc.

Acest lucru nu este întâmplător. Este metoda cea mai simplă de a transfera banii publici în conturile private ale lui Dragnea, Valcov şi restul găştii de infractori.

Consilierul condamnat şi habarnistul de la finanţe spun că toate lucrurile merg perfect în Romania dar totuşi plătesc sume din ce în ce mai mari doar pe dobânzi. Ţări cu creştere economică mai mică plătesc o fracţiune din nivelul dobânzilor pe care îl plăteşte România. Cum să ajungi să te împrumuţi mai scump că Grecia?

În 2018 costurile cu dobânzile au crescut cu 28%. Au tăiat de la investiţii, 20 de miliarde lei în 2017 şi 2018, dar au plătit pe dobânzi 23 miliarde lei.

Cum să te lauzi cu cea mai mare creştere economică şi în acelaşi timp să plăteşti cele mai mari dobânzi?

Este foarte clar pentru mine pe baza documentelor oficiale ca Dragnea şi gaşca lui de infractori transferă în afara României în conturile lor banii public prin dobânzi din ce în ce mai mari. Dobânzi umflate, peste piaţă. Băncile din România nu mai împrumută statul român de aproape doi ani. Au deja cam 23% din active obligaţiuni de stat. Nu mai au loc.

Cei care cumpără prin intermediul băncilor sunt tot felul de fonduri cu sediile în Londra dar acţionari din Rusia, China şi alte off-shoruri din America Latină. !!!

În opinia mea Dragnea şi gaşca lui fură banii public pentru conturile proprii prin plata dobânzilor nejustificat de mari, peste piaţă.

Având în vedere documentele publice oficiale care prezintă o economie puternică şi stabilă, dobânzile sunt umflate de Valcov şi Teodorovici cu cel puţin 3 puncte procetuale. Altfel spus, dobânzile pe care le plăteşte România sunt mai mari cu 3% decât ar trebui. Nu există nicio justificare economică având în vedere datele şi documentele oficiale.

Aceste procente se duc direct în conturile personale al găştii de infractori. Vorbim de aproape 3 miliarde Euro în doi ani de zile. !!!

Foarte simplu. Ministerul Finanţelor la ordinul lui Dragnea plăteşte dobânzi mult peste piaţă doar anumitor “investitori”. Tot ce este peste piaţă ajunge în conturile infractorilor care conduc ţara.

Curtea de Conturi trebuie să intervină URGENT. Guvernul trebuie să explice de ce este de acord să plătească dobânzi aşa de mari când TOATE documentele oficiale arată că economia este puternică şi stabilă (minte CNSP?).

Curtea de Conturi trebuie să ceară URGENT situaţia celor care cumpără obligaţiuni de stat la preţuri cu mult peste piaţă. Aici e simplu, să se uite la ţările cu creştere ecnomica similară cu România şi să vadă la cât se împrumută. Curtea de Conturi trebuie să vadă cum este posibil că România să plătească dobânzi mai mari decât Grecia.

Totul este premeditat. Nimic nu este întâmplător. Iar în 2019, an electoral, sunt disperaţi. Deja au acceptat, selectiv, dobânzi mai mari. De ce tace Curtea de Conturi? Dar CSAT? Nu trebuie să vă mai spun că aceasta conducerea a Curţii de Conturi nu va supravieţui 24 de ore în guvernarea liberală. Dacă tac, sunt părtaşi la jaf şi trebuie să răspundă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri