Comisarul Corina Crețu: România riscă pierderea unor fonduri europene importante anul acesta

Data actualizării: Data publicării:
corina cretu

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, a avertizat, marți, că România riscă pierderea unor fonduri europene importante, dacă nu face eforturi „majore” anul acesta pentru aborbția acestor bani.

Ea a menționat că sunt probleme la dezvoltare regională, unde România riscă să piardă în 2018 miliarde de euro, iar la proiectele care țin de  transporturi și spitalele regionale sunt întârzieri.

„Am toată încrederea în noul guvern să aibă în vedere problemele restante și să acționeze rapid, să vină cu cele mai bune soluții pentru a accelera implementarea”, a cerut comisarul european. Noul guvern de la București are termen până la 23 februarie pentru a face un plan de acțiune comun cu forurile europene și pentru a propune soluții de accelerare a absorbției fondurilor europene, a anunțat Corina Crețu, subliniind că „acțiunile decisive trebuie să vină de la București, de la autoritățile din țară, iar ritmul de lucru trebuie accelerat”.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a recunoscut că există întârzieri la construcţia celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 şi a autostrăzii Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş, proiecte realizate cu fonduri europene.

„Din păcate, pentru autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş şi construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord - Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale - (...) Cluj, Iaşi, Craiova -, există întârzieri. În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada imediat următoare soluţiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră”, i-a spus premierul Viorica Dăncilă comisarului european Corina Creţu, în conferința de presă comună susținută la Palatul Victoria.

Comisarul pentru dezvoltare regională a venit în România imediat după învestirea Guvernului Dăncilă, pentru a discuta despre fondurile europene. „Am discutat despre proiectele aflate în lucru și evident despre problemele și riscurile cu care România se confruntă”, a spus Corina Crețu.

Ea a menționat că România a făcut progrese anul trecut, mai ales în ultimele luni, după ce au fost acreditate autoritățile de management și control al fondurilor UE, și consideră că s-au recuperat pași pierduți, dar chiar și așa, a subliniat oficialul european, „ritmul nu trebuie scăzut, dimpotrivă”.

România are o alocare din fondurile regionale de peste 20 de miliarde de euro. Din acești bani a absorbit un miliard, iar 2,8 miliarde sunt angajate pe proiecte de drumuri care ar fi trebuit să fie terminate în perioada financiară anterioară. „Pentru a nu se pierde banii, am luat decizia de a le faza în două perioade. Vestea bună e că toate aceste drumuri se vor termina, vestea proastă e că, din păcate, ele consumă din bugetul pentru 2014-2020”, a spus Corina Crețu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri