Credit uriaș, neutilizat, pentru informatizarea Fiscului

Data publicării:
logo anaf crop

În patru ani Fiscul a reușit să cheltuie doar 16 milioane de euro dintr-un credit de 91 milioane de dolari, atașat unui proiect de informatizare a administrației fiscale, convenit cu Banca Mondială.

Președintele ANAF Bogdan Stan a lansat recent o serie de avertismente cu privire la situația incertă a programului de modernizare al Fiscului român derulat cu sprijinul Băncii Mondiale, potrivit unei analize făcută de cursdeguvernare.ro privind situația în domeniu.

În data de 16 iunie Banca Mondială a trimis Guvernului concluziile ultimei revizii făcute pe proiect. Concluziile BM privind modul cum e cheltuit împrumutul de 90 de milioane pentru reforma ANAF sunt mai dure și mai descurajante ca niciodată.

Programul de restructurare al ANAF este practic eșuat, iar de acest eșec se fac responsabili toți șefii ANAF de până acum implicați în proiect.

Lista celor responsabili de acest eșec trebuie însă deschisă de Gelu Ștefan Diaconu, sub mandatul căruia a demarat proiectul și care a insistat, suspect, în primul rând pentru demararea lucrărilor la noul sediu, dar mai ales pentru noul centru de date, pentru care era gata să plătească 3.462,83 euro+TVA pentru un metru patrat a unei construcții în suprafață de 4.028 mp.

Din listă nu trebuie omis nici Dragoș Doroș, cel care, spre deosebire de predecesor și de succesor, măcar a încercat să deblocheze proiectul, dar a reușit mult prea puțin. Iar asta se contabilizează ca eșec pentru că reforma Fiscului nu-i sport olimpic, unde importantă e participarea, nu rezultatul. Ce i se poate reproșa lui Dororș este faptul că nu a vorbit public despre problemele cu care se confruntă.

De precizat:  proiectul cu Banca Mondială are un credit atașat de 91 de milioane de dolari, din care România a consumat până acum, degeaba, 16,7 milioane euro. bani pe care, în cazul rezilierii contractului, România va trebui să îi dea înapoi. Probabil, din buget.

Verdictul Băncii Mondiale

Experții Băncii Mondiale au transmis la jumătatea lunii iunie Guvernului concluziile ultimei analize a stadiului de implementare a reformei ANAF.

”Cheltuielile de proiect rămân scăzute și sunt întârziate chiar și față programul revizuit, aprobat de comun acord în august 2016, demonstrând o implementare mai slabă decât cea preconizată (n. red.- în august 2016, pe fondul întârzierilor acumulate, Banca Mondială a aprobat extinderea cu 2 ani a programului inițial)”, spune Banca Mondială.

Digi24.ro a relatat în ultimele zile faptul că sistemul informatic al ANAF a avut numeroase defecțiuni care au împiedicat furnizarea serviciilor solicitate de contribuabili.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri