Creştere economică sub aşteptări. Economia României a crescut cu 4,1% în 2018

Data publicării:
magazin

Au fost publicate cifrele oficiale de la Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia economiei în 2018. Produsul Intern Brut a crescut cu 4,1% în 2018, comparativ cu anul 2017, sub estimarea Guvernului, de 4,5%. Iniţial, autorităţile prognozau un avans de 5,5% pentru economie.

În primul rând, ne referim la consumul populaţie care a contribuit în avansul Produsului Intern Brut anul trecut. Vânzările magazinelor au crescut cu 3,2%, pe fondul cererii mai mari de produse alimentare şi nealimentare, desigur alimentate de majorările salariale. De asemenea, consumul de carburanţi a fost în creştere anul trecut.

Şi producţia industrială a ajutat economia în 2018. Aceasta a crescut în medie cu 3,5% în 2018 faţă de 2017. Un avans asigurat în primul rând de companiile din industria prelucrătoare, de 4,3% care include şi producătorii de maşini.

Dar au fost şi sectoare care au tras în jos Produsul Intern Brut. Ne referim la schimburile comerciale, adică la importuri şi exporturi, care au dus la adâncirea deficitului comercial anul trecut. În timp ce importurile au avansat cu 9,6%, exporturile au crescut cu 8,1%.

Cifrele anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică sunt sub de prognoza oficială a Guvernului, de 4,5%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri