Sari la conținut

Ce se știe până acum de venitul fiscal al familiei

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, spune că de la 1 ianuarie se va face o globalizare a tuturor veniturilor gospodăriilor. Declarația fiscală va fi completată de un consultant fiscal, ce va beneficia de un onorariu de la MFP.

munca firma angajat acte dosar contabil mediafax

Autoritățile intenționează globalizarea tuturor veniturilor unei gospodării, iar declarația fiscală va fi completată de un consultant fiscal, care va fi "medicul gospodăriei fiscale" și va beneficia de onorariu de la Ministerul Finanțelor Publice, a anunțat, miercuri seara, ministrul de resort, Viorel Ștefan, potrivit Agerpres.ro.

"Rețeta de globalizare a veniturilor va genera o creștere a bazei de impozitare. Astăzi, în România există 360.000 de contracte de muncă part-time ca unică sursă de venit. Aici vorbim de o zonă de muncă la gri. Contractul se face pe sumă mică, dar e puțin credibil că cineva poate să trăiască dintr-un venit... Prin globalizarea veniturilor nu mai au scăpare. Facem globalizarea tuturor veniturilor și dacă ele se situează sub 2.000 lei, atunci e zero (impozitul n.r.). Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectivă fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună și atunci acceptă pe propria declarație să se înregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Atunci unul dintre ei devine reprezentantul lor în relația cu fiscul, iar între reprezentantul lor și fisc va fi consultantul fiscal", a spus Ștefan.

Nu este clar însă cum globalizarea veniturilor va aduce în zona albă banii plătiți cash, din buzunar, persoanelor plătite prin contracte de muncă part-time.

Ministrul a făcut referire și la veniturile obținute din drepturi de autor. "Vorbim de un nou sistem de gestionare a impozitului pe venit, nu vorbim de un nou impozit. Începând cu 1 ianuarie (2018), venitul salarial va fi impozitat cu 10%, nu cu 16%. Alături de veniturile salariale se vor contoriza şi veniturile din alte surse, aţi dat exemplul cu drepturile de autor", a spus Ştefan. Însă acestea sunt și în prezent impozitate cu 16% după ce se scade din venituri brut o deductibilitate de 20%.

Statul va introduce un plafon de cheltuieli deductibile, pentru care nu se calculează impozit pe venit. Acesta este și în prezent, la veniturile din chirii, drepturi de autor, etc.

"E un plafon, care este astăzi de 40%, până la care se apreciază că nu reprezintă venit, ci cheltuieli obligatorii pentru a realiza venitul. Acest plafon de 40% se scoate din calcul şi diferenţa de 60% se alătură veniturilor de natură salarială", a precizat Viorel Ştefan.

Potrivit declaraţiilor ministrului, statul ar putea impune mai multe praguri de deductibilitate, de 20% în cazul veniturilor din chirii - 20% fiind rata cheltuielilor considerate obligatorii pentru realizarea veniturilor din chirii.

Pentru stabilirea impozitelor, se calculează veniturile cu deducerile aferente pe fiecare categorie.

"Se creează o bază de impozitare prin cumularea tuturor veniturilor de acest gen, dar cu precizarea că fiecare venit are o caracteristică a lui de a se introduce în baza de impozitare. După care se diminuează cu sumele rezultate din drepturile de deducere", a spus ministrul.

El a precizat că în acest context consultantul fiscal este "medicul gospodăriei fiscale".

"El va fi de profesie liberală, va beneficia de un onorariu din partea Ministerului de Finanțe, așa cum medicul primește plată de la Casa de Sănătate, în funcție de câte gospodării are în administrate. Acest consultant fiscal va fi cel care va completa declarația fiscală pentru gospodăria respectivă, el fiind un bun cunoscător al legii, va ști să valorifice toate facilitățile de care poate să beneficieze gospodăria. Se va realiza un venit global brut din care se scad deducerile, precum 1.600 lei sau 1.200 pentru fiecare copil în funcție de venitul realizat lunar, asigurările la fondurile de pensii, asigurările de sănătate, taxele de școlarizare, de educație a copilului. Pe diferență se va aplica cota de impozitare. Din ce a rămas, se aplică impozit de 10%, dacă ce rămâne acolo este peste 2.000 lei", a explicat ministrul Finanțelor.

Potrivit acestuia, în România ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanți fiscali.

"Noi avem un orizont de timp suficient pentru această chestiune. Dacă se schimbă regula de la 1 ianuarie 2018, prima declarație de acest gen va fi în mai 2019. Noi avem ca țintă decembrie 2018 să avem rezolvată problema consultanților fiscali, astfel ca între decembrie 2018 — mai 2019 să se facă această arondare a consultanților fiscali pe gospodării. Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanți fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. Îi asigură și un onorariu suficient de tentant, poate să se dacă până la 10.000 lei, pe medie. Consultantul fiscal poate să fie și consilier pe plasamente, poate să dea un sfat pe plasamente pe bursă sau depozite la bănci. El devine ca un medic financiar al familiei", a mai arătat Ștefan.